Mainos
Mainos

Amnesty: Isis teloitti ja Filippiinit kidutti siviilejä Marawin taistelun aikana – uhrit kristittyjä

Filippiinien Mindanaon saaren siviileihin kohdistettiin laajaa väkivaltaa touko-lokakuussa, kun Filippiinien armeija taisteli alueella äärijärjestö Isisin taistelijoita vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International raportissaan.

Sekä Isis-taistelijat että Filippiinien asevoimat syyllistyivät järjestön mukaan julmuuksiin Marawin kaupungissa. Isisin liittolaiset teloittivat siviilejä, ryöstelivät omaisuutta ja ottivat panttivankeja. Uhreiksi joutui enimmäkseen kristittyjä.

Raportin mukaan Filippiinien asevoimat pidätti ja jopa kidutti pakenevia siviilejä ja osallistui ryöstelyyn.

Amnesty vaatii, että armeijan teot tutkitaan kansainvälisen oikeuden valossa.

– Filippiinien viranomaisten on saatettava kidutukseen ja muihin väkivaltaisuuksiin syyllistyneet oikeuden eteen ja varmistettava, että uhrit saavat riittävän hyvityksen. Viranomaisten tulee myös käynnistää nopea, tehokas ja puolueeton tutkimus siitä, oliko siviilialueiden pommittaminen suhteellista kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan, Amnesty Internationalin kriisityön johtaja Tirana Hassan sanoo tiedotteessa.

Amnestyn raportti perustuu syyskuussa tehtyyn kenttätutkimukseen Mindanaon saarella. Amnesty International haastatteli 48 todistajaa ja taisteluista selvinnyttä henkilöä.

Marawissa taisteltiin viisi kuukautta

Taistelut Marawissa Isisin liittolaisten ja Filippiinien armeijan välillä puhkesivat toukokuun lopulla ja kestivät viisi kuukautta.

360 000 ihmistä joutui pakenemaan kodeistaan ja kokonaisia asuinalueita tuhoutui taisteluissa täysin. Mahdollisesti jopa tuhansia siviilejä jäi loukkuun taisteluiden keskelle.

Virallisten lukujen mukaan 920 taistelijaa, 165 sotilasta ja 47 siviiliä kuoli taistelussa ja yli 1780 taistelijoiden ottamaa panttivankia pelastettiin. Amnestyn mukaan lukuja ei ole voitu varmistaa puolueettomasti.

Marawi sijaitsee Mindanaon autonomisella muslimialueella. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme