Mainos
Mainos

Amnesty: Laki auttaa vihaamaan seksuaalivähemmistöjä Venäjällä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International pitää Venäjän seksuaalivähemmistöjen tilannetta erittäin huolestuttavana. Jopa vaarallisena.

Amnestyn Suomen osaston maakohtaisen työn asiantuntija Anu Tuukkanen sanoo, että seksuaalivähemmistöjen aktivismi ja Neuvostoliiton jäljiltä tapahtunut voimautuminen on tällä hetkellä todella vakavasti uhattuna.

– Vuosi sitten kesäkuussa säädettiin laki, joka kielsi homoseksuaalisen propagandan levittämisen alaikäisille. Tämä laki on ollut hyvin vakava isku yhteisölle Venäjällä. Saadaan yhä enemmän kuulla homofobisista asenteista ja homofobisesta väkivallasta valtamediassa ja kadullakin. Tämä on sitten se virallinen linja, Tuukkanen sanoo.

Amnestyn mukaan lakia on perusteltu lastensuojelulla ja perinteisten arvojen kunnioittamisella. Järjestön mielestä laki syrjii vähemmistöjä, eikä anna nuorille mahdollisuutta saada oikeaa tietoa seksuaalisuudesta. Kuvaan astuu myös ulkopolitiikka.

Vihaa virallisesti

Tuukkanen kertoo asenteita kuvaavavan, rajun esimerkin avoimesti homoseksuaalin tanssinopettajan murhasta. Poliisi löysi opettajan kurkku viillettynä käynnissä olevasta autosta. Ensimmäiseksi viranomaiset kertoivat opettajan tehneen itsemurhan.

– Tietyllä tavalla virallinen asenne on tämä. Oma vika. Asioita ei haluta tutkia, virallinenkin näkemys on hyvin vihamielinen. Poliisi ei tutki tällaisia viharikoksia, eikä sellaista lainsäädäntöäkään ole.

Tuukkasen mukaan Amnestyllä on aktivisteja, jotka tekevät työtä venäjällä seksuaalivähemmistöjen puolesta, mutta mitään merkkejä ei ole näkyvissä siitä, että maassa käännettäisiin suunta ja alettaisiin kunnioittaa kansainvälisiä ihmisoikeusnormeja. Venäjäkin on sitoutunut niihin erilaisilla sopimuksilla.

Suomessa turvapaikkapäätöksenteossa on pidempään ollut linjauksena se, että seksuaalinen suuntaus on perusteena turvapaikan saamiselle.

– On aika yksiselitteistä, että jos ihmistä vainotaan hänen omassa maassaan seksuaalisen suuntautumisen vuoksi, se on turvapaikkaperuste. Ei se kysy onko seksuaalisuus maan lainsäädännössä kriminalisoitu vai ei. Jos vainoa tapahtuu, ja joku on uhan alla, se otetaan huomioon.

Suomessakaan ei pöytä ole Tuukkasen mukaan aivan puhdas ja seksuaalinen suuntautuminen on edelleen ihmisoikeuskysymys. Hänen mukaansa esimerkiksi transvähemmistön kohdalla on olemassa selkeitä ihmisoikeuskysymyksiä.

Koko kansalaisyhteiskunta vaarassa

 Kun Helsingissä istuu junaan, muutaman tunnin kuluttua vaunusta voi poistua Pietarissa. Matka on lyhyt, mutta ihmisoikeusnäkökulmasta tunneli on pitkä ja pimeä.

– Pietarissa tapetaan ihmisiä siksi, että he ovat homoja. Se on järkyttävää. Meidän täytyisi laajemminkin ymmärtää miten suuria ihmisoikeusloukkauksia siellä tapahtuu, ja miten suuri uhka ihmisoikeuksille yleensäkin on olemassa. Koko kansalaisyhteiskunta on hyvin suuren paineen alla.

Tuukkanen nostaa esiin kansalaisjärjestöjen työn jatkuvan vaikeutumisen, lehdistön vapauden supistumisen ja internetin sensuurin.

– Puhutaan isosta kentästä ja ihmisoikeuksien polkemisesta Venäjällä. Tämä ei tietenkään välttämättä näy tavallisen venäläisen elämässä. Jos keskustelet venäläisen turistin kanssa, ei hän puhu tai tiedä tällaisista asioista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme