Mainos
Mainos

Amnesty listaa: Trump on ehtinyt loukata 100 työpäivänsä aikana ihmisoikeuksia jo 100 kertaa

Yhdysvaltain presidentti on ollut vallassa 100 päivää lauantaina 29.4. Hän on siinä ajassa ehtinyt uhata ihmisoikeuksien toteutumista 100 kertaa, kerrotaan Amnesty Internationalin tiedotteessa.

Donald Trump on aiheuttanut muun muassa viharikosten yleistymistä, siviilikuolemia ja polkenut vähemmistöjen oikeuksia. Amnestyn listalta löytyvät lisäksi leikkaukset YK:lle ja humanitaariseen apuun sekä tiivis yhteistyö ihmisoikeuksia polkevien johtajien kanssa. Myös Trumpin kabinetin henkilövalintoja kritisoidaan.

Amnestyn listalla on pakolais- ja siirtolaispolitiikkaan liittyen 35 kohtaa. Trump on yrittänyt useaan kertaan estää maahantulon muslimienemmistöisistä maista, jäädyttänyt pakolaisten vastaanoton ja leikannut pakolaiskiintiön alle puoleen. Turvaa hakevia ihmisiä on käännytetty Yhdysvaltain rajalta, ja ne, jotka ovat onnistuneet turvapaikkaa hakemaan, on otettu säilöön jopa useiksi kuukausiksi.

Trumpin politiikalla on merkittäviä vaikutuksia myös globaalisti. Esimerkiksi lisääntymisterveyteen liittyvän työn leikkaaminen ja pyrkimys palauttaa järjestelmällinen kidutus ja tuoda uusia vankeja Guantanamoon lähettävät vahvan viestin myös muille maille.

– Jos Yhdysvallat polkee ihmisoikeuksia, mikä estäisi muita maita seuraamasta perässä?, Amnestyn Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro sanoo.

– Ihmisoikeustyötä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Trumpin hallitus tehtailee ihmisoikeuksia uhkaavia esityksiä, mutta monet niistä on jo saatu kaadettua sinnikkään ja kasvavan vastarinnan ansiosta, Laajapuro sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme