Mainos
Mainos

Amnesty: Naisten oikeusturvaa parannettava

Naisten ja tyttöjen kidutus on vakava jokapäiväinen ongelma ympäri maailmaa. Näin todetaan ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin tänään julkaistussa raportissa. Kidutuksen ja väkivallan perustana on ympäri maailmaa vallitseva epätasa-arvo. Naisilta kielletään edelleen yhtäläiset oikeudet miesten kanssa, ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa pidetään usein oikeutettuna.

Naisten kidutukseen syyllistyvät niin valtion viranomaiset kuin aseelliset ryhmätkin. Useimmiten kiduttajat ovat kuitenkin perheen ja paikallisyhteisön jäseniä tai työnantajia. Monille naisille koti on väkivallan tyyssija, raportissa sanotaan. Myös hallitukset, jotka systemaattisesti väistävät vastuunsa naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi kotona tai paikallisyhteisössä, ovat kuitenkin osaltaan vastuussa kidutuksen ja pahoinpitelyn jatkumisessa. Kotona tapahtuvan väkivallan lisäksi naisia raiskataan ja kidutetaan sodassa ja selleissä, myydään seksiorjiksi ja tapetaan perheen "kunnian" häpäisemisestä, Amnesty muistuttaa.

Amnestyn mukaan hallitusten olisi korkea aika tunnustaa, ettei kotona ja paikallisyhteisössä tapahtuva väkivalta ole yksityisasia, vaan myös valtio on siitä vastuussa. Kansainvälinen oikeus määrittelee selkeästi hallitusten olevan velvollisia takaamaan, ettei ketään ihmistä kiduteta tai pahoinpidellä. Vastuutaan välttelevät hallitukset ovat näin osallisia kärsimykseen. Amnesty vaatiikin, että kaikki naisiin kohdistuva väkivalta on tuomittava julkisesti ja kriminalisoitava. Samoin kaikki syytökset väkivallasta on tutkittava ja syylliset tuotava oikeuden eteen tuomittaviksi.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme