Mainos
Mainos

Karu raportti Pohjois-Koreasta: Lähes mahdoton pitää yhteyttä ulkomaille

Pohjois-Koreassa soitto ulkomaille voi johtaa vankeuteen, selviää ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportista.

Ulkomaille soittaminen ei ole Pohjois-Koreassa sinänsä kiellettyä, mutta ulkomailta peräisin olevien puhelimien ja sim-korttien yksityinen kauppa on. Pohjois-Korean oman, suljetun matkapuhelinverkon kautta ei puolestaan voi soittaa ulkomaille.

Tämä tarkoittaa Amnestyn mukaan sitä, että suurimmalla osalla ulkomaille paenneista pohjoiskorealaisista ja heidän Pohjois-Koreaan jääneistä läheisistään ei ole keinoa pitää yhteyttä, minkä takia monet kääntyvät salakuljettajien puoleen.

Salakuljettajat myyvät muun muassa "kiinalaisiksi matkapuhelimiksi" kutsuttuja ulkomailta peräisin olevia puhelimia ja sim-kortteja. Näiden avulla pohjoiskorealaiset voivat soittaa rajaseudulla ulkomaille kiinalaisten matkapuhelinverkkojen kautta, Amnesty kertoo. 

Ote viestintäteknologioiden valvonnasta on Amnesty Internationalin mukaan kiristynyt entisestään sen jälkeen, kun maan nykyinen johtaja Kim Jong-un nousi valtaan.

– Kim Jong-un perustelee sortoa tarpeella pysäyttää ”kapitalismin virus”, mutta absoluuttinen kontrolli tähtää tosiasiassa maan järkyttävän ihmisoikeustilanteen peittelyyn ja ympäröivän maailman todellisuuden pimittämiseen pohjoiskorealaisilta, sanoo oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio Amnestyn Suomen osastosta tiedotteessa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme