Mainos
Mainos

Amnesty: Raiskaukset osa sodankäyntiä Sudanissa

Naisten ja tyttöjen järjestelmällisiä raiskauksia käytetään sodankäynnin välineinä Sudanin Darfurissa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Amnesty on julkaissut aiheesta satojen silminnäkijöiden ja uhrien haastatteluihin perustuvan raportin.

Amnestyn mukaan aseistetut janjawid-joukot raiskaavat ja ryöstävät naisia ja tyttöjä järjestelmällisesti ja pakottavat nämä seksiorjuuteen. Nuorimmat uhrit ovat olleet kahdeksanvuotiaita.

Myös Sudanin hallituksen joukot ovat osallistuneet suureen osaan hyökkäyksistä tai ovat olleet tarjoamatta siviileille minkäänlaista turvaa.

Amnesty muistuttaa, että raiskaus on sotarikos, joka tuottaa uhreille kärsimystä väkivallanteon ja konfliktin päättymisen jälkeenkin. Raiskaukset nöyryyttävät koko yhteisöä ja levittävät tehokkaasti pelon ilmapiiriä.

Amnesty vaatiikin kansainvälistä yhteisöä suhtautumaan raiskaukseen sotarikoksena nykyistä vakavammin ja lähettämään raiskattujen tueksi lääkäreitä ja sairaanhoitajia.

Järjestö myös ehdottaa, että Sudanin alueen sotarikoksia ja kansainvälisen humanitaarisen lain loukkauksia selvittämään perustettaisiin kansainvälinen tutkintakomissio.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme