Mainos
Mainos

Amnesty syyttää USA:n tukemia kurdijoukkoja sotarikoksista Syyriassa

Amnesty Internationalin mukaan Syyriassa sotivat kurdijoukot ovat syyllistyneet sotarikoksiin. Järjestö sanoo kurdijoukkojen ajaneen ihmisiä kodeistaan, tuhonneen koteja ja polttaneen kokonaisia kyliä.

Yhdysvaltojen tukemat kurdijoukot käyvät sotaa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Amnestyn mukaan siviilien kotien tuhoaminen ei ole kuitenkaan johtunut taisteluista, vaan kyseessä on suunnitelmallinen rangaistuskampanja.

Uhreiksi on valittu siviilejä kylissä, joissa pienen vähemmistön epäillään kannattavan Isisiä tai jotka ovat aikaisemmin olleet Isisin hallussa. Kylät eivät olleet lähellä rintamalinjoja.

Amnestyn tuore raportti perustuu tarkkailumatkaan, jonka aikana järjestö kävi 14 kaupungissa ja kylässä Pohjois- ja Koillis-Syyriassa. 37 ihmistä kertoi joutuneensa kurdijoukkojen väärinkäytösten uhriksi.

– Meidät revittiin kodeistamme ja koti sytytettiin tuleen. Sitten tulivat puskutraktorit. He jyräsivät kodin toisensa jälkeen, kunnes koko kylä oli tuhottu, selosti eräs heistä.

– He sanoivat, että meidän täytyy lähteä, tai he sanoisivat Yhdysvaltojen koalitiolle meidän olevan terroristeja ja koalitio tekisi ilmaiskun meitä ja perheitämme vastaan, sanoi toinen.

Kurdijoukkoja on aikaisemminkin syytetty siviilien pakkosiirroista. Niiden johdosta on vastattu, että kyse on yksittäistapauksista ja että siviilejä on siirretty lyhyiksi ajoiksi toisaalle heidän oman turvallisuutensa vuoksi.

Kurdijoukot toimivat Kurdien autonomisen alueen hallinnon alaisuudessa. Amnestyn mukaan joukkojen toiminta osoittaa, että kurdihallinto käyttää valtaansa väärin ja toimii kansainvälisten humanitääristen sopimusten vastaisesti.

Yhdysvaltojen johtama liittouma on saanut kurdijoukoilta arvokasta apua taisteluissa terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme