Mainos
Mainos

Amnesty: Valvomaton asekauppa Irakiin hyödyttää Isisiä

Pitkään jatkunut huonosti säännelty asevienti Irakiin sekä aseiden olematon valvonta siellä ovat hyödyttäneet äärijärjestö Isisiä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Amnestyn tuoreen raportin mukaan Isisin hallussa on vähintään 25 maassa tuotettuja aseita. Suurimman osan Isisin taistelijat ovat varastaneet irakilaisista sotilasvarastoista.

Valtaosa aseista on peräisin Yhdysvalloista, Venäjältä ja entisistä itäblokin maista. Isisillä on hallussaan myös edistyneitä aseita, esimerkiksi kannettavia ilmatorjuntajärjestelmiä, panssaroituja taisteluajoneuvoja sekä venäläisiä AK-sarjan kiväärejä ja amerikkalaisia M16- ja Bushmaster-kiväärejä, Amesty kertoo.

– Isisin käyttämä valtava ja monipuolinen asekanta on malliesimerkki siitä, että holtiton asekauppa johtaa laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme