Mainos
Mainos

Amnestyn raportti: Teloituksia enemmän kuin 25 vuoteen

Teloitusten määrä nousi ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Internationalin mukaan huolestuttavasti viime vuonna.

Amnesty Internationalin tuoreen raportin mukaan teloituksia toteutettiin vuonna 2015 jopa 54 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna.

Amnestyn raportin mukaan viime vuonna teloitettiin ainakin 1 634 ihmistä. Se on eniten sitten vuoden 1989, jolloin Amnesty alkoi koota tietoja kuolemanrangaistuksesta globaalisti. Luvussa ei ole mukana Kiinassa toimeenpantuja kuolemantuomioita, sillä Kiina salaa teloitettavien kansalaistensa määrän. Amnestyn mukaan Kiina teloittaa luultavasti tuhansia ihmisiä.

Kaikkiaan 89 prosenttia Amnestyn laskemista teloituksista tapahtui Saudi-Arabiassa, Pakistanissa ja Iranissa.

-Iran, Pakistan ja Saudi-Arabia ovat kiihdyttäneet teloituksia ennennäkemättömällä tavalla. Teloituksiin johtavat oikeusprosessit ovat usein räikeän epäoikeudenmukaisia, Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.

Sen sijaan Madagaskar, Kongo, Suriname ja Fiji luopuivat kuolemanrangaistuksesta kokonaan. Myös Mongolia teki päätöksen kuolemanrangaistuksesta luopumisesta, mutta lakimuutos astuu voimaan vasta tänä vuonna. Näin ollen ensimmäistä kertaa enemmistö maailman maista ei enää salli kuolemantuomioita.

Kuolemanrangaistus on kielletty kokonaan 102 maassa. Kaikkiaan 140 valtiota on kieltänyt kuolemanrangaistuksen tai ei toteuta sitä käytännössä.

Amnesty kertoo, että Euroopan alueella Valko-Venäjä on ainoa maa, jossa kuolemanrangaistus on yhä käytössä. Valko-Venäjä ei teloittanut ketään vuonna 2015, mutta kaksi ihmistä tuomittiin kuolemaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme