Mainos
Mainos

Amnestyn tutkija Turkissa: Ihmiset ovat shokissa ja vihaisia

Turkissa olevan Amnestyn tutkijan Andrew Cartnerin mukaan tilanne Turkissa on kriittinen.

– Ihmiset ovat shokissa, sillä viikonlopun väkivaltaisuudet ovat järkyttäneet kaikkia. Ilmassa on pelkoa, sillä syyllisten etsintä ja kymmenien tuhansien ihmisten potkiminen työpaikoiltaan koskee myös siviiliyhteiskuntaa. Sen lisäksi ihmiset ovat vihaisia ja varuillaan, mitä tapahtuu seuraavaksi, Cartner kertoo.  
Hänen mukaansa päivittäinen elämä Turkissa on kuitenkin vähitellen palaamassa normaaliksi.

Cartnerin mukaan on vaarallista, että Turkki ilmoitti jäädyttävänsä Euroopan ihmisoikeussopimuksen. Maa voi hätätilan aikana poiketa Euroopan ihmisoikeussopimuksen velvoitteista, jos toimet eivät ole ristiriidassa valtion muiden kansainvälisen oikeuden mukaisten velvoitteiden kanssa.

– Ihmisoikeudet ovat isoissa ongelmissa. Kukaan ei uskalla kritisoida hallitusta ja kansallinen turvallisuus on vaarassa, Cartner sanoo.

Turkkiin julistettiin eilen kolmen kuukauden poikkeustila. Se saattaa tarkoittaa esimerkiksi pidätysaikojen pidentämistä, parlamentin vallan pienentämistä ja presidentin lainsäädäntövallan kasvattamista.

– Kaikki riippuu siitä, miten hallitus käyttää tai lähinnä väärinkäyttää poikkeustilaa. Tässä on katastrofin ainekset. Turkissa on keskusteltu esimerkiksi kuolemanrangaistuksen palauttamisesta. Se olisi ihmisoikeuksien vahingoittamista ja veisi Turkin takaisin pimeälle alueelle, Cartner kommentoi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme