Mainos
Mainos

Kaupankäynti pääosassa Trumpin ja Merkelin tapaamisessa: Trump vaati reilumpia ehtoja, Merkel haluaa kaikkien voittavan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo kertoneensa Saksan liittokansleri Angela Merkelille Washingtonissa, että Yhdysvaltojen tuki Natolle on vahvaa, mutta jäsenien on maksettava osuutensa. Merkel ja Trump tapasivat tänään ensimmäistä kertaa Washingtonissa.

Trump ja Merkel olivat olleet tapaamisessaan yhtä mieltä rauhanomaisen ratkaisun saamiseksi Ukrainaan. Trump kertoi arvostavansa Merkelin neuvoja ja kumppanuutta asiassa.

Viimeksi eilen Yhdysvallat vaatii Venäjää palauttamaan Krimin niemimaan Ukrainalle heti. Yhdysvaltain ulkoministeriö myös vakuutti, että Venäjälle määrätyt pakotteet pysyvät voimassa siihen asti kunnes Ukraina on saanut niemimaan takaisin.

Trump: Poliitiikkani ei ole eristävää

Ennen tapaamista Merkel ja Trump ovat vaikuttaneet olevan aivan eri linjoilla globalisaation ja vapaakaupan eduista ja haitoista. Liittokansleri Merkel sanoikin Washingtonissa puolustavansa monenvälisiä kauppasopimuksia, joissa kaikki voittavat. Hän toivoo, että EU:n ja Yhdysvaltojen keskustelu jatkuu. Merkel oli jo etukäteen viestittänyt edustavansa tapaamisessa paitsi omaa maataan myös Euroopan unionia.

Trump kielsi lehdistötilaisuudessa politiikkansa olevan eristävää.

– Olen vapaakauppias mutta myös oikeudenmukainen kauppias, sanoi Trump.

Trump kiisti olevansa protektionismin kannalla. Hänen mielestään Yhdysvaltojen kuuluu käydä kansainvälistä kauppaa mutta aiempaa reiluimmilla ehdoilla.

– Miljoonat työteliäät yhdysvaltalaiset ovat jääneet kansainvälisen kaupan jalkoihin, yhdessä me voimme muodostaa tulevaisuuden, jossa kaikilla kansalaisilla on polku taloudelliseen turvaan, muotoili Trump.

Liittokansleri Merkel puolestaan sanoi puolustavansa monenvälisiä kauppasopimuksia, joissa kaikki voittavat. Hän toivoo, että EU:n ja Yhdysvaltojen keskustelu jatkuu.

Merkel korosti tiedotustilaisuudessa keskustelun merkitystä. Merkelin mukaan on parempi puhua toisilleen kuin toisistaan.

Trump otti puheenvuorossaan esiin maahanmuuton. Hänen mielestään maahanmuutto on etuoikeus, ei automaattinen oikeus.

Merkelin ja Trumpin tapaaminen lykkääntyi viime tiistailta Yhdysvaltain lumimyrskyn takia.

Trump on ärsyttänyt Saksan johtoa muun muassa arvostelemalla maan pakolaispolitiikkaa ja tukemalla avoimesti Britannian eroa EU:sta. Trumpin edeltäjä, presidentti Barack Obama, kuvaili Saksan pitkäaikaista liittokansleria "tärkeimmäksi kansainväliseksi kumppanikseen". Samanlaista mainintaa ei kuultu tänään Trumpin suusta.

Trump joutui myös kommentoimaan Valkoista taloa työllistänyttä salakuuntelutapausta. Trump toisti aiemman viestin, että Valkoinen talo ei syytä Britanniaa hänen puhelintensa salakuuntelusta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme