Mainos
Mainos

Suomen Ankaran-suurlähettiläs: Tiedot vallankaappauksen laajuudesta yhä epäselviä

Suomen Ankaran-suurlähettiläs Nina Vaskunlahti sanoo STT:lle, että on epäselvää, onko Turkin vallankaappausyrityksen takana koko armeija laajemmin vai osia siitä.

Ilmeisesti myös armeijan omia kenraaleita on panttivankeina.  

Turkissa olevia suomalaisia Vaskunlahti kehottaa noudattamaan yleistä varovaisuutta ja pysyttelemään sisällä. Sosiaalinen media Turkissa on ainakin osin suljettu, eikä lähetystön somekanavia siksi ole voitu päivittää, Vaskunlahti sanoo.  

"Tilannetta seurataan"

Turkin armeija on julistanut maahan sotatilalain ja ulkonaliikkumiskiellon, kertoo uutistoimisto AFP.  

Armeija on sanonut ottaneensa vallan maassa. Armeijan lausunnossa sanotaan, että valta on kaapattu kokonaan.  

Uutistoimisto AFP:n mukaan armeijan korkea-arvoinen johtaja on panttivankina armeijan päämajassa. Valtion uutistoimiston Anadolun mukaan hänen kaappaamisensa Ankarassa liittyy yritykseen kaataa maan hallitus. Uutistoimisto Reutersin mukaan presidentti Recep Tayyip Erdogan on turvassa.  

Vaskunlahden mukaan myös Ankaran lähetystössä ollaan yhä pitkälti mediassa olleiden tietojen varassa.  

– Tilannetta seurataan. Sen tiedämme, että lentokenttiä ja siltoja on suljettu. Ankaran yllä lensi aiemmin hävittäjiä.  

Tämä tuli yllättäen

Vaskunlahden mukaan tieto vallankaappauksesta tuli Turkissa yllätyksenä, sillä jännitteistä huolimatta sotilasvallankaappauksesta ei hänen mukaansa ole puhuttu tai spekuloitu pitkään aikaan.  

– Hermostuneisuutta ja jännitteitä on ollut, mutta kyllä tämä nähdäkseni tuli yllättäen.    

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoo toivovansa, että vakaus ja rauha jatkuvat Turkissa, uutisoi AFP. Kerry sanoi toivovansa, että olipa lopputulos Turkin tapahtumissa mikä tahansa, hän toivoo Turkin voivan ratkaista asian tavalla, joka turvaa rauhan ja jatkuvuuden.  

Yhdysvallat on kehottanut Turkissa olevia kansalaisiaan ilmoittamaan läheisilleen olinpaikastaan. Ranskan ulkoministeriö on kehottanut Ranskan kansalaisia Turkissa pysyttelemään sisätiloissa.  

Venäjä on kehottanut Turkkia välttämään "kaikkea verenvuodatusta".  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme