Mainos
Mainos

Ansbachin pommimieheksi epäilty vannoi uskollisuutta Isisille – puhelimessa islamistisia videoita

Saksassa Ansbachin pommimieheksi epäilty syyrialainen turvapaikanhakija oli vannonut uskollisuutta äärijärjestö Isisille, kertoivat saksalaisviranomaiset maanantaina.

Ansbachin kaupungissa Saksan eteläosassa sunnuntai-iltana tapahtuneessa räjähdyksessä haavoittui 15 ihmistä, joista neljä vakavasti. Teosta epäilty 27-vuotias turvapaikanhakija kuoli.

– Hyökkääjän matkapuhelimesta löytyi video, jossa hän uhkasi iskulla. Hän julisti Allahin nimeen uskollisuutta (Isisin johtajalle) Abu Bakr al-Baghdadille ja ilmoitti kostavansa saksalaisille, koska nämä olivat islamin esteenä, kertoi Baijerin sisäministeri Joachim Herrmann.

Isisin tiedotuskanavana toimiva Amaq-verkkosivusto kertoi maanantaina, että hyökkääjä oli Isisin "sotilas", joka oli vastannut kutsuun iskeä kansakuntia vastaan, jotka taistelevat liittouman riveissä ääriryhmiä vastaan. 

Syyrialaismieheltä oli evätty turvapaikka 

Poliisin mukaan syyrialaismiehen alkuperäisenä kohteena oli ulkoilmakonsertti, mutta liputtomana häntä ei päästetty alueelle. Tämän jälkeen hän laukaisi räjähteen läheisen kahvilan ulkopuolella.

– Jos hän olisi tehnyt sen (konserttialueen) sisäpuolella, uhreja olisi varmuudella tullut enemmän, poliisin tiedottaja sanoi.

Ulkoilmakonsertti keskeytettiin räjähdyksen jälkeen. Konserttia oli saapunut seuraamaan noin 2500 ihmistä.

Syyrialaismies oli tullut Saksaan kaksi vuotta sitten. Häneltä oli evätty turvapaikka Saksasta noin vuosi sitten, mutta hän oli saanut jäädä maahan Syyrian epävakaan tilanteen takia.

Saksan sisäministeriön mukaan häntä oltiin karkottamassa Bulgariaan, missä hänet oli rekisteröity ensimmäisen kerran EU:n sisällä.

Syyrialaismies oli yrittänyt itsemurhaa kahdesti ja ollut psykiatrisessa hoidossa, Herrmann sanoi.

Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere painotti maanantaina, että saksalaisten tulisi varoa pakolaisten leimaamista turvallisuusuhaksi. Hän sanoi, ettei pakolaisiin tulisi suhtautua epäilevästi huolimatta yksittäisistä tapauksista. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme