Mainos
Mainos

Apteekkari: Sikiön todettu altistuneen talidomidille Ruotsissa

Talidomidin myynti sallittiin Ruotsissa uudelleen vuonna 2008. Nyt maassa on tullut ilmi ensimmäinen talidomidiraskaus. Asiasta uutisoi Apteekkari-lehti.

Nainen oli käyttänyt talidomidia autoimmuunisairauteensa, kun hän oli havainnut olevansa raskaana. Raskaus havaittiin neljä viikkoa edellisen lääkeannoksen jälkeen ja se keskeytettiin.

Fimean ylilääkäri Tiina Karonen kertoo Apteekkarille, että Suomessa ei ole ilmennyt raskauden aikaisia talidomidialtistuksia 1950- ja 1960-lukujen vaihteen jälkeen. Tapauksia ei myöskään ole ilmennyt muualla Euroopassa. Etelä-Amerikassa talidomidiin liittyviä sikiövaurioita esiintyy edelleen.

Suomessa talidomidia käytetään luuytimen syövän hoidossa, mutta siihen sairastuvat useimmin yli 50-vuotiaat. Talidomidin käyttöön mahdollisesti raskaaksi tulevilla liittyy tiukkoja varotoimia.

Ruotsin lääkeviranomaisen mukaan keskimäärin viittä hedelmällisessä iässä olevaa naista hoidetaan vuosittain talidomidilla.

Talidomidia käytettiin 1950- ja 1960-luvuilla raskaana olevien naisten aamupahoinvointiin, mutta se aiheutti vakavia epämuodostumia syntyville lapsille.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme