Mainos
Mainos

Arabihuippukokous alkoi syyttelyllä

Arafat ja Annan arvostelivat Israelia Arabiliiton huippukokouksessa.

Jasser Arafat

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat syytti kovin sanoin Israelia juonittelusta Lähi-idän rauhanprosessin kaatamiseksi, mutta vakuutti samalla, että hän on yhä valmis neuvotteluihin. Arafat piti kiivassanaisen puheen Arabiliiton huippukokouksessa Jordanian pääkaupungissa Ammanissa. Arafat sanoi olevansa valmis yhteisiin ponnisteluihin väkivallan lopettamiseksi. Hän syytti kuitenkin Israelin armeijaa siitä, että se on pannut toimeen "laajan suunnitelman, jonka tavoitteena on tunkeutua kaupunkeihimme ja alueillemme, surmata johtajiamme ja kansaamme sekä kaataa rauhanprosessi".

Ensimmäistä kertaa arabihuippukokouksessa puhunut YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi, että Israelin

Kofi Annan

toimeenpanemat kollektiiviset rangaistukset ruokkivat vihaa ja epätoivoa palestiinalaisten keskuudessa. -Saarrot ja sulut ovat lamauttaneet palestiinalaisen talouselämän, eristäneet Länsirannan ja Gazan sekä estäneet lääkkeiden, ruuan ja polttoaineen toimitukset alueille, Annan sanoi.

Israelia poikkeuksellisen kovasanaisesti moittineen Annanin mukaan maailmalla on täysi oikeus arvostella Israelia arabialueiden miehityksestä ja turhan kovista otteista palestiinalaisia kohtaan. Annan kehotti osapuolia palaamaan viipymättä neuvottelupöytään. Hän muistutti, ettei ongelmia ratkaista väkivallalla ja siirtämällä neuvottelut tulevaisuuteen.

Sharonin äänestäjät "natsejakin rasistisempia"

Syyrian presidentti Bashar al-Assad ei säästellyt sanojaan ryöpyttäessään israelilaisia haukan maineessa olevan Ariel Sharonin nostamisesta maan johtoon. Sharonia äänestäneet ovat Assadin mielestä "natsejakin rasistisempia". Assad torjui jyrkästi ajatuksen, että viime helmikuussa valitulle Sharonille olisi annettava aikaa osoittaa rauhantahtoaan. Hänen mielestään on myös selvää, että Sharonin vihamielisyys arabeja kohtaan heijastaa Israelin yleistä mielipidettä.

Kokousta isännöivän Jordanian kuningas Abdullah vaati avauspuheessaan, että 11 vuotta voimassa olleet Irakin vastaiset pakotteet on kumottava.
-Käsittämättömät kärsimykset ovat jatkuneet Irakissa liian kauan. On jo aika kumota Irakin saarto, hän sanoi.

Arabimaiden järjestön, 22-jäsenisen Arabiliiton, huippukokous alkoi tiistaina Jordanian pääkaupungissa Ammanissa. Kyseessä on maiden ensimmäinen varsinainen huippukokous kymmeneen vuoteen. Arabijohtajat yrittävät kaksipäiväisessä kokouksessa sopia yhteisestä kannasta Irakiin ja Israeliin. Kokoukseen osallistuu neljäntoista valtionpäämiehen lisäksi myös palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat.

Irakista on edelleen jyrkkiä erimielisyyksiä arabiministerien päinvastaisista vakuutteluista huolimatta, kertoivat arabidiplomaatit. Kuwait ja Saudi-Arabia vastustavat Pohjois- ja Etelä-Irakiin julistetun lentokiellon kumoamista. Arabimaiden kannat ovat lähellä toisiaan suhtautumisessa Israeliin. Kokousta valmistelleet ministerit ovat vesittäneet Syyrian ehdotuksen Israelin täydellisestä taloussaarrosta. Nyt päätösasiakirjaluonnoksessa luvataan vain harkita tällaista saartoa.

Poissa Ammanin kokouksesta ovat mm. Irakin johtaja Saddam Hussein sekä Kuwaitin ja Saudi-Arabian johtajat.

Sharon syytti Arafatia


Israelin pääministeri Ariel Sharon sanoi, että palestiinalaisten presidentti Jasser Arafat on suurin syyllinen Israelia vastaan tehtyihin iskuihin. Israel vastaa iskuihin "sopivana ajankohtana ja sopivassa paikassa", Sharon sanoi puhuessaan vieraileville ulkomaisille kaupunginjohtajille Jerusalemissa.

-Palestiinalaishallinto on mukana hyökkäyksissä ja sen johtaja Jasser Arafat on suurin syyllinen, Sharon sanoi. Hyökkäyksiä tekee Sharonin mukaan Arafatin henkivartijajoukko, Force 17.
-Hän on vastuussa kaikesta tästä, kaikesta kärsimyksestä, myös oman kansansa kärsimyksistä

(MTV3-STT-AP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme