Mainos
Mainos

Arabimaiden parlamentti ensi kertaa koolla Kairossa

Arabimaiden ensimmäinen alueparlamentti piti avajaisistuntonsa tänään Egyptin pääkaupungissa Kairossa.

Arabimaiden alueparlamentin avajaisissa tänään puhunut presidentti Hosni Mubarak kutsui istuntoa historialliseksi ja sanoi sen avaavan kokonaan uudet näkymät arabimaiden yhteistyölle.

Parlamentin muodostamisesta sovittiin viime maaliskuussa arabimaiden huippukokouksessa Algeriassa. Se kokoontui nyt Arabiliiton päämajassa Kairossa, mutta myöhemmin se on määrä sijoittaa Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen.

Nyt kokoontunut parlamentti on väliaikainen. Sillä on viisi vuotta aikaa sopia järjestelyistä pysyvän parlamentin perustamiseksi. Esikuvana on EU:n parlamentti.

Väliaikaisessa parlamentti on 88 jäsentä, neljä Arabiliiton kustakin jäsenmaasta. Useimmat edustajat ovat maiden kansallisista parlamenteista.

Parlamentilla ei ole lainsäädännöllistä valtaa, ja se voi ottaa kantaa vain asioihin, jotka Arabiliiton neuvosto vie sen käsittelyyn.

Arabiliiton edustajat sanoivat uutistoimisto Reutersille toivovansa, että pysyvä parlamentti ei jatkossa jää hampaattomaksi.

- Tämä on vasta alku, mutta myös Euroopan parlamentti aloitti pienestä, yksi virkailija muotoili.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme