Mainos
Mainos

Argentiinassa löytyi valtava kokoelma natsitavaroita – onko tämä kuolemanenkeli Mengelen kokoelma?

Argentiinan viranomaiset sanovat löytäneensä tiettävästi suurimman natsiaiheisten tavaroiden kokoelman maan historiassa.

Kokoelmaan kuuluu 75 tavaraa, joiden joukossa on muun muassa reliefi Adolf Hitleristä, pään mittaamiseen käytetty laite ja vaakuna natsien kotkatunnuksesta hakaristeineen.

Kokoelma löytyi Argentiinan pääkaupungin Buenos Airesin lähiössä sijainneen taidekeräilijän talon salatusta huoneesta. Viranomaisten mukaan kyse on mitä ilmeisimmin tavaroista, jotka ovat kuuluneet korkea-arvoiselle natsipuolueen jäsenelle.

Tavaroiden joukossa on erityisiä lasten kasvatuksessa käytettyjä opetusleluja, useita harmonikkoja ja tiimalasi.

Kokoelmassa Hitlerin suurennuslasi

Poliisin mukaan tavaroiden joukossa on myös valokuvanegatiivi, jossa Hitler pitää kädessään suurennuslasia. Samanlaisia suurennuslaseja on myös kokoelmassa. AP-uutistoimiston kuvamateriaalissa ei kyseistä negatiivia ole, mutta AP:n mukaan negatiivi näytettiin sen toimittajalle sillä ehdolla, että siitä ei oteta kuvaa tai videota.

– Kyse on alkuperäisestä suurennuslasista, jotka Hitler käytti, Argentiinan liittovaltion poliisi Nestor Roncaglia kommentoi AP-uutistoimistolle.

– Olemme keskustelleet historioitsijoiden kanssa ja he ovat kertoneet, että kyse on todellakin alkuperäisestä suurennuslasista. Käännymme vielä kansainvälisten tutkijoiden puoleen, jotta varmistuisimme asiasta.

Tavarat olivat salatussa huoneessa

Alun perin poliisit pääsivät kokoelman jäljille, kun viranomaiset huomasivat buenosairesilaisessa galleriassa olevia laittomaksi epäiltyjä taideteoksia. Asia siirtyi Interpolille, joka seurasi keräilijää. Keräilijän koti tutkittiin kaksi viikkoa sitten.

Interpolin tutkijat kiinnittivät huomiota suureen kirjahyllyyn. Sen takaa löytyikin salainen sisäänpääsy huoneeseen, joka oli täynnä natsitavaraa. Viranomaiset eivät ole paljastaneet keräilijän nimeä. Häntä ei ole myöskään pidätetty, mutta liittovaltion poliisi tutkii hänen toimiaan.

Argentiina oli natsien turvapaikka

Poliisi yrittää selvittää, kuinka tavarat ovat päätyneet Argentiinaan. Oletus on, että tavarat ovat tulleet maahan jonkin korkea-arvoisen natsivirkamiehen mukana. Toisen maailmansodan jälkeen useat natsit pakenivat Euroopasta juuri Argentiinaan. Maasta tuli pakenevien sotarikollisten turvapaikka.

Kuuluisimpia natsipakolaisia olivat "Auschwitsin kuolemanenkeli" Josef Mengele ja juutalaisten joukkotuhon keskeinen suunnittelija Adolf Eichmann. Mengele kuoli vuonna 1979 brasilialaisella uimarannalla sydänkohtaukseen eikä koskaan joutunut viranomaisten eteen tuomiolle.

Israelin salainen poliisi mossad onnistui sen sijaan kaappaamaan Eichmannin Buenos Airesissa, josta hänet toimitettiin tuomiolle Israeliiin. Eichmann sai kuolemantuomion ja hänet hirtettiin.

Argentiinan poliisi ei ole kertonut, keneltä tavarat voisivat olla lähtöisin. Kokoelmaan perehtyneet muistuttavat, että mukana on lääketieteellisiä tavaroita. Tämä voisi tarkoittaa, että tavarat kuuluivat Mengelelle. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme