Mainos
Mainos

Poptähden konsertti päättyi verilöylyyn ja paniikkiin: "Kun nostin katseeni, kaikkialla oli ruumiita"

Britanniassa Manchesterissa ainakin 22 ihmistä, joukossa useita lapsia, on saanut surmansa itsemurhaiskussa Manchester-areenalla. Haavoittuneita on kymmenittäin.

Iskijä, joka oli poliisin mukaan mies, räjäytti itsensä myöhään eilen areenan läheiseen Victorian päärautatieasemaan yhdistävässä katetussa käytävässä juuri kun areenalla esiintynyt amerikkalainen pop-tähti Ariana Grande oli lopettanut konserttinsa.

– Tunsin kuumuutta niskassani. Kun nostin katseeni, kaikkialla oli ruumiita, kertoi itsekin iskussa haavoittunut Elena Semino, joka oli tullut konserttiin yhdessä 17-vuotiaan tyttärensä kanssa.

– Kuului valtava pamaus. Kaikki menivät paniikkiin, ja yritimme vain paeta areenalta, kertasi siskonsa kanssa konserttiin tullut Majid Khan.

Koska konsertissa oli runsaasti lapsia ja nuoria, runsaasti perheitä joutui eroon toisistaan. Epätoivoiset vanhemmat etsivät illalla areenan ulkopuolelta ja läheisistä sairaaloista lapsiaan.

Tyttäriään konsertista odottanut Gary Walker haavoittui yhdessä vaimonsa kanssa sirpaleista.

– Viimeinen kappale loppui ja sen jälkeen tuli valtava välähdys, pamahdus ja savua, Walker kertasi.

Näyttelijä Isabel Hodgins kertoi paniikin olleen valtava.

– Ihmiset tuuppivat toisiaan eteenpäin portaissa. Käytävä oli täynnä savua ja kaikkialla haisi palaneelle. Se oli kauheaa, ja me olimme hyvin järkyttyneitä. Olimme onnekkaita, kun pääsimme pois, Hodgins sanoi.


"Ei ole sanoja"

Ariana Grande tviittasi heti konsertin jälkeen olevansa shokissa.

– Murtunut. Olen todella, todella pahoillani sydämeni pohjasta. Ei ole sanoja, Grande kirjoitti.

Myös muut pop-maailman tähdet ottivat osaa suruun. Granden hyvä ystävä, pop-tähti Taylor Swift, sanoi ajattelevansa ja rukoilevansa kaikkien niiden kanssa joita tragedia on koskettanut. Myös Katy Perry tviittasi rukoilevansa kaikkien puolesta.

Manchesterin pommi-isku oli verisin Britanniassa sen jälkeen kun neljä al-Qaida -verkoston iskijää tappoi Lontoon metroon ja busseihin tehdyssä iskussa 52 ihmistä ja haavoitti satoja heinäkuussa 2005.

Suomalaistutkija Antti Parosen mukaan räjähdysaineella tehty isku ja kohteen valinta viittaavat islamilaiseen terroriin.

– Jihadistinen terrorismi, oli se sitten kytköksissä al-Qaidaan, Isisiin tai mihin tahansa, on tyypillisesti ollut tällaista sokeaa terrorismia, joka ei valitse uhrejaan. Vaikka tämä nyt ehkä onkin liian pitkälle menevää päättelyä asiasta, niin vaikuttaa siltä, että tällaisesta voisi olla kysymys nyt. Varmuuttahan ei voida tässä vaiheessa antaa, sitä on korostettava, Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseerina toimiva Paronen muistutti.


Vaalikampanjat jäihin

Victoria-asema on suljettu ainakin vuorokaudeksi terrori-iskun takia. Isku vaikuttaa myös kaupungin raitiovaunu-, bussi- ja junaliikenteeseen. Kaupungin lentoasema kertoo Twitterissä, että lennot on aikataulutettu normaalisti iskusta huolimatta, mutta liikenneyhteydet lentoasemalle voivat poiketa normaalista.

Manchesterin poliisi kehottaa matkustajia tarkastamaan yhteydet paikallisliikenteen järjestäjiltä.

Pääministeri Theresa May ja työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn keskeyttivät vaalikampanjansa Manchesterin terrori-iskun takia. Corbyn sanoi keskustelleensa asiasta Mayn kanssa, ja he olivat yhdessä sopineet kampanjoiden keskeyttämisestä.

Myös liberaalidemokraattien johtaja Tim Farron tviittasi puolueen keskeyttävän kaiken vaalikampanjoinnin toistaiseksi.

Britanniassa pidetään ennenaikaiset parlamenttivaalit 8. kesäkuuta.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme