Mainos
Mainos

Aristide heikoilla Haitissa

Haitilla jatkuvat presidentinvastaiset mielenosoitukset.

Arviolta 400 opiskelijaa vaati rauhallisesti sujuneessa mielenosoituksessa presidentti Aristiden eroa. Presidentti on luvannut muodostaa maahan hallituksen, johon kuuluu myös opposition edustajia. Lisäksi hän aikoo noudattaa kirkon johtajien neuvoa ja perustaa poliittisten puolueitten, uskonnollisten yhdistysten ja ihmisoikeusryhmien edustajista koostuvan neuvoston valmistelemaan vaaleja.

Aristide on Haitin ensimmäinen demokraattisilla vaaleilla vuonna 1990 valittu presidentti. Hänet syrjäytettiin sotilasvallankaappauksessa puoli vuotta virkaanastumisensa jälkeen, mutta Yhdysvallat miehitti maan ja palautti presidentin vallankahvaan.

Aristide luopui vallasta vuonna 2000, mutta valittiin pian uudestaan vaaleilla, jotka vaalitarkkailijoiden mukaan eivät olleet rehelliset.

Vaikka mielenosoitukset ovatkin viime päivinä sujuneet rauhallisesti, ei väkivalta ole loppunut Haitilla. Viikonloppuna Luoteis-Haitilla Gonaivesissa taksinkuljettaja kuoli poliisin opposition aseellisten kannattajien välisessä laukaustenvaihdossa. Taksinkuljettaja oli vastaavien välikohtausten 47. uhri sitten syyskuun lopun.

Pääkaupungissa Port-au-Princessä poliisi pidätti laantaina 11 oppositiopuolueen jäsentä syyttäen heitä salaliittoaikeista maan turvallisuutta vastaan.

Haitin naapurimaat samoin kuin Organization of American States ovat yrittäneet tuloksetta toimia välittäjänä kriisin osapuolten kesken.

(MTV3-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme