Mainos
Mainos

Arkeologit löysivät natsipiilon Argentiinasta

Arkeologit ovat löytäneet Argentiinan viidakosta natsien piilopaikaksi tehdyn rakennuksen.

Natsien rakennus löytyi Argentiinan ja Paraguayn rajan lähellä sijaitsevalta Teyú Cuarén luonnonsuojelualueelta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan arkeologit kaivoivat viidakosta esiin kolme huonetta käsittävän piilopaikan. Yksi huone oli ilmeisesti tarkoitettu nukkumiseen, toinen oli varasto ja kolmatta oli tarkoitus käyttää puolustautumiseen.

Piilopaikasta löytyi vuosina 1938-1941 lyötyjä saksalaisia kolikoita, dokumentteja ja natsiajan posliiniastioiden palasia.

– Natsit rakensivat eri puolille maailmaa piilopaikkoja siltä varalta, että sota sittenkin hävittäisiin. Ne olivat yleensä vaikeasti lähestyttävissä paikoissa. Esimerkiksi vuorilla, kaukana asutuksesta ja viidakoissa, sanoo arkeologiryhmän vetäjä Daniel Schavélon.

Nyt Argentiinasta löytyneen rakennelman seinät olivat arkeologien mukaan erittäin paksut ja joka suuntaan oli hyvä näkyvyys. Löytäjien mukaan paikkaa oli käytetty, mutta ei kauan.

Argentiina otti vastaan presidentti Juan Perónin hyväksynnällä tuhansia natsirikollisia 40- ja 50-luvuilla. Natsien ei tarvinnut piileskellä kauaa, sillä he huomasivat pian, että voivat kadota suurkaupunkien ihmismassaan, ja elää suhteellisen normaalisti väärän henkilöllisyyden turvin.

Yksi tunnetuimmista Argentiinaan paenneista natseista oli juutalaisten massatuhon arkkitehti Adolf Eichmann (kuvassa vankisellissään 1961). Hänet paljastettiin 1960 Buenos Airesissa. Israelin turvallisuuspalvelu Mossad kaappasi Eichmanin ja tämä hirtettiin 1962.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme