Mainos
Mainos

Arki palaa Haitiin pikkuhiljaa

Tammikuussa maanjäristyksen runteleman Haitin asukkaat ovat alkaneet hiljalleen palata arkirutiineihinsa. Tilanteen täydellisestä normalisoitumisesta ei kuitenkaan voida vielä puhua, kertoo juuri Haitista palannut Punaisen Ristin avustustyöntekijänä työskennellyt kirurgi Olli Kruuna:

- Kauppa käy kaduilla, asunnottomien leireillä lapset leikkivät ja pelaavat jalkapalloa eli pinnallisella tasolla tilanne on tavallaan arkipäiväistymässä . Alueita on myös alettu rakentaa uudelleen, että elämä on sillä tavalla palautunut.

Kruuna työskenteli kenttäsairaalassa, joka oli rakennettu jalkapallostadionille Port-au-Princessa. Kenttäsairaalaa vartioivat vartijat, jotka takasivat ettei ulkopuolisia päässyt alueelle. Punaisen Ristin työntekijöiden mukaan päiväsaikaan ei turvallisuusongelmia kaduillakaan juuri ollut, mutta iltaisin ja öisin alueella kuului usein ammuskelua. Kruuna työskenteli suurimmaksi osaksi sairaalan ainoana kirurgina. Päivittäin sairaalassa hoidettiin 300-400 potilasta ja leikkauksia tehtiin kymmenkunta.

Pelko uusista järistyksistä on jäänyt haitilaisten alitajuntaan.

- Ne, joiden kodit ovat edelleen pystyssä, eivät uskalla nukkua sisällä uusien järistyksen pelossa. Naiset myös kieltäytyvät esimerkiksi synnyttämästä klinikkamme naapurissa sijaitsevassa synnytyssairaalassa. Sen sijaan he synnyttävät mieluummin ulkona, sateellakin.

Katso Olli Kruunan haastattelu (Huomenta Suomi 17.5.2010)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme