Mainos
Mainos

"Armeijamato" uhkaa Afrikan satokasveja – asiantuntijat hätäkokoukseen

Afrikassa mantereelle levinnyt tuhoisa toukka uhkaa satokasveja useissa maissa.

Kansainväliset asiantuntijat kokoontuvat tänään kolme päivää kestävään hätäkokoukseen Zimbabwen pääkaupungissa Hararessa niin sanotun armeijamadon eli yökkösiin kuuluvan perhoslajin, Spodoptera frugiperdan, toukkien leviämisen takia.

Toukka on jo aiheuttanut tuhoa ruokakasvien viljelmillä Sambiassa, Zimbabwessa, Ghanassa ja Etelä-Afrikassa ja on saattanut levitä lisäksi Malawiin, Mosambikiin ja Namibiaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kyseinen toukka on aiheuttanut näin laajaa tuhoa Afrikassa.

Toukan epäillään levinneen Afrikkaan lentojen tai tuontikasvien mukana Etelä-Amerikasta.  

"Armeijamadot" syövät maissia, vehnää, riisiä ja hirssiä, jotka ovat tärkeitä ruokakasveja eteläisessä ja itäisessä Afrikassa. Monet alueen maat kamppailevat jo ruuantuotantonsa kanssa pahan kuivuuden takia, joten levitessään toukka voisi aiheuttaa alueella jopa ruokapulaa.

Asiantuntijakokouksen kutsui koolle YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO). Tarkoituksena on pohtia, miten toukan leviäminen saataisiin pysäytettyä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme