Mainos
Mainos

Arvio Ruotsin armeijan sisältä: "Ruotsi voi olla sodassa muutaman vuoden sisällä"

Ruotsi voi olla sodassa muutaman vuoden sisällä, arvioi kenraalimajuri Anders Brännström Ruotsin armeijasta. Brännströmin kuohuttavan arvion julkaisi ensimmäisenä Expressen-lehti.

– Tilanne, jossa elämme nyt, johtaa siihen tulemaan, että voimme olla sodassa muutamin vuoden sisällä.

Brännströmin arvio on alunperin kirjoitettu Ruotsin puolustusvoimain Markstridsdagarna-tapahtuman kutsuun. Ensi viikon keskiviikkona Pohjois-Ruotsin Bodenissa alkavaan tapahtumaan (suom. maavoimien päivät) kokoontuu henkilöitä armeijan sisältä mutta myös viranomaisia, jotka ovat vastuussa puolustusvoimien kehittämisestä.

– Tämä on se tausta, jossa Maavoimien päivät 2016 järjestetään. Tilanne huomattavasti vakavampi nyt kuin aiemmin. Kaikkien armeijan sisällä ja kaikkien, jotka voivat tukea meitä, pitää tehdä yhteistyötä paremman puolustuskyvyn saamiseksi, kirjoittaa Brännström tervehdyksessään tapahtumaan osallistuville.

Brännström viittaa tekstissään myös poliittisiin päätöksiin. Ruotsissa ollaan viime aikoina keskusteltu asevelvollisuuden palauttamisesta.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta vuosiin, kun johtava Ruotsin puolustusvoimien edustaja arvioi, että Ruotsi voisi olla sodassa muutaman vuoden sisällä. 

Arvio saa tukea 

Brännströmin poikkeuksellinen arvio saa tukea myös poliittiselta kentältä. Puolustusasiainvaliokunnan puheenjohtaja antoi aamupäivällä Expressen-tv:lle haastattelun, jossa hän arvioi Ruotsin tilannetta.

– Minun arvioni mukaan tilanne on nyt niin vakava, että jopa Ruotsin, joka on elänyt rauhan aikaa yli 200 vuotta, täytyy varautua henkisesti siihen, että saatamme joutua aseelliseen konfliktiin lähialueellamme tai konflikteihin joissa olemme osallisia, arvioi Allan Widman.

Widman menee jopa Brännströmin arvioita pidemmälle ja sanoo, että Venäjä on konkreettinen uhka. Widman viittaa Ukrainan ja Georgian tapahtumiin sekä Venäjän heikentyneeseen taloustilanteeseen.

– Jossain vaiheessa tulee aika, jolloin Vladimir Putin joutuu poliittisen paineen alle. Kysymys kuuluu, mitä hän tekee silloin: pyytääkö hän anteeksi ja palauttaa Krimin niemimaan vai ryhtyykö hän uusiin toimiin, kysyy Allan Widman.

Ruotsin puolustusvoimain komentaja Micael Bydén on toistuvasti sanonut, että Ruotsia kohtaan ei ole sotilaallista uhkaa. Komentaja on myös puolustanut armeija kykyä ja varustusta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme