Mainos
Mainos

Asean-maat tiivistävät yhteistyötään

Kymmenen Kaakkois-Aasian maan muodostama Asean-järjestö sekä Japani, Kiina ja Etelä-Korea lupasivat tänään lujittaa taloudellisia ja poliittisia siteitään rauhan, vakauden ja vaurauden edistämiseksi. Aseaniin kuuluvat Brunei, Kambodzha, Laos, Indonesia, Malesia, Burma, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnam antoivat ensimmäistä kertaa yhteisen lausunnon kolmen aasialaisen talousmahdin kanssa.

Yksipäiväinen kokous pidettiin Manilassa Filippiineillä. Isäntämaan presidentti Joseph Estrada toivoi, että yhteistyö johtaisi Itä-Aasian yhteismarkkinoihin, alueen yhteiseen valuuttaan ja "Itä-Aasian yhteisöön". Uuden yhteistyön piiriin kuuluvat myös ihmisoikeudet ja ympäristönsuojelu.

Asean-maita on arvosteltu siitä, etteivät ne ole puuttuneet toistensa sisäisiin asioihin. Uusi poliittinen avoimuus näkyi jo huippukokouksessa: siellä keskusteltiin Indonesian Acehin maakunnan itsenäistymispyrkimyksistä. Huippukokouksen osanottajat päättivät mm. investoida nykyistä enemmän informaatioteknologiaan. Kokouksessa katsottiin, että tietoverkkojen ja verkkokaupan avulla Kaakkois-Aasian maat voivat elvyttää talouttaan ja kuroa umpeen lännen etumatkaa. Maat vahvistivat olevansa valmiita tukemaan uudistuksia, joiden avulla alueen taloudet saadaan jälleen kasvuun viime vuoden talous- ja finanssikriisien jäljiltä.

Aseanin perustajamaat Brunei, Indonesia, Malesia, Filippiinit, Thaimaa ja Singapore päättivät luopua keskinäisistä tuontitulleistaan vuonna 2010 eli viisi vuotta aikaisemmin kuin on suunniteltu. Vietnam, Laos, Burma ja Kambodzha tekevät saman vuonna 2015. Aseanin sekä Japanin, Kiinan ja Etelä-Korean alueilla asuu kaksi viidesosaa maailman väestöstä.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme