Mainos
Mainos

Asem-kokous käynnistyi Pekingissä

Euroopan ja Aasian maiden johtajat lupaavat käydä taltuttamaan maailmalla vellovaa talouskriisiä yhteisin ja rohkein toimin. EU:n ja Aasian Asem-huippukokous pääsi tänään vauhtiin Kiinassa.

Kiinan pääministeri Wen Jiabao vakuutti avajaisissa, että Aasia on valmis tekemään Euroopan kanssa yhteistyötä kriisin taltuttamiseksi. Tilanteesta selviämiseen vaaditaan maailmanlaajuisia toimia, Wen sanoi yli 40 maan johtajille.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy pyysi Aasian maita tukemaan Eurooppaa tärkeässä talouskriisiä käsittelevässä kokouksessa, joka pidetään ensi kuussa Yhdysvalloissa. Sarkozyn mukaan Euroopan maat lähtevät kokoukseen yhtenäisenä rintamana yhdessä sovittujen ehdotusten kanssa.

EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso sanoi rahoitusmarkkinoiden olevan niin globaalit, ettei maailmalla ole muuta mahdollisuutta selvitä kriisistä kuin yhdistyä.

EU:n mukaan myös ihmisoikeudet ja ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset ovat kokouksen asialistalla. Suomea edustaa presidentti Tarja Halonen. Edellinen Asem-kokous järjestettiin Helsingissä vuonna 2006.

(MTV3-STT-AFP)

(Huomenta Suomen uutiset 24.10.2008)

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme