Mainos
Mainos

Aseriisunnan asiantuntijoita Irakiin

Kansainvälinen aseriisunnan asiantuntijatyhmä on lähtenyt Irakiin hakemaan vaarallista sinappikaasuerää, joka jäi YK:n asetarkastajilta maan pääkaupunkiin Bagdadiin joulukuussa, kertoo YK:n tiedottaja.

YK:n mukaan ryhmä viipyy Bagdadissa viisi päivää. YK:n asetarkastajat lähtivät kiireellä joulukuun puolessa välissä Irakista vain tunteja ennen Yhdysvaltain ja Britannian ilmaiskuja Irakiin.

Ryhmään kuuluu kolme kemistiä, biologi, lääkäri, Irakin aseriisuntakomissiota aiemmin johtanut Jaakko Ylitalo ja Prakesh Shah YK:sta. Kemistit ovat Etelä-Afrikasta, Kiinasta ja Venäjältä. Biologi on saksalainen ja lääkäri on puolalainen.

Ryhmään liittyy Bagdadissa diplomaatteja Venäjältä, Kiinasta ja Ranskasta. Irakin varapääministerin Tareq Azizin ja Shahin välisen sopimuksen mukaisesti ryhmä tutkii, poistaa ja hävittää sinappikaasuerät sekä muut laboratorioon jääneet kemikaalit.
Asiantuntijoiden mukaan kuuma ilma ja sähkökatkokset ovat voineet muuttaa kemikaaleja. Laboratoriota ei ole käytetty sitten joulukuun. Irak on vakuuttanut toimivansa ryhmän kanssa yhteistyössä.
(STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme