Mainos
Mainos

Asetarkastajat palaavat huomenna Irakiin

YK:n asetarkastajat ja avustustyöntekijät valmistautuvat palaamaan Bagdadiin. Eri YK-lähteiden mukaan työt oli määrä aloittaa uudelleen tiistaina tai viimeistään keskiviikkona. Osa avustustyöntekijöistä ehätti palaamaan Irakin pääkaupunkiin jo tänään.

YK:n avustustyöntekijät ja asetarkastajat evakuoitiin viime viikolla Irakin asetarkastuskriisin takia. Irakin kriisi lientyi sunnuntaina, kun Yhdysvallat ilmoitti, että Irak suostuu ehdoitta YK:n asetarkastusten jatkumiseen. Irakin täyskäännös tuli viime hetkellä, kun amerikkalaisia pommikoneita oli jo matkalla kohti Irakia.

Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin mukaan valmius ilmaiskuun pidetään yhä voimassa siltä varalta, että Irak ei pidä lupauksiaan. Puolustusministeri William Cohen tosin kertoi tänään, että osa Persianlahdelle matkalla olleista amerikkalaisjoukoista kääntyy todennäköisesti takaisin.

Britannian pääministeri Tony Blair puolestaan vakuutti, että Irakille nyt annettu mahdollisuus yhteistyöhön on viimeinen. Jos Irak heittäytyy vielä hankalaksi, sotilaallinen isku tulee heti ilman neuvotteluja ja varoituksia, Blair sanoi.

Turvallisuusneuvosto painottaa yhteistyötä

Turvallisuusneuvosto kehottaa julkilausumassaan Irakia yhteistyöhön YK:n asetarkastajien kanssa. Turvallisuusneuvosto korostaa, että sen jäsenvaltiot odottavat Irakin suostuvan yhteistyöhön ehdoitta.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan katsoo, että asetarkastuskriisin laukeaminen oli diplomatian voitto. Hän kuitenkin varoittaa, että vastaava uusi tilanne ei välttämättä ratkeaisi enää diplomatian keinoin.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme