Mainos
Mainos

Asianajaja: Breivik tunnustanut kummatkin iskut

Norjan joukkosurmista epäilty on tunnustanut kummatkin iskut, kertoo puolustusasianajaja Geir Lippestad.

Asianajaja kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK:lle sekä TV2-kanavalle, että pidätetty 32-vuotias Anders Behring Breivik on tunnustanut olleensa sekä Utöyan ampumisten että Oslon pommi-iskun takana.

- Hän sanoi tienneensä, että iskut olivat hirvittäviä, mutta hänen mielessään ne olivat välttämättömiä, kertoo Lippestad.

Puolustusasianajajan mukaan Breivik on halukas selittämään tapahtumia oikeudelle huomenna. Oikeuden on määrää päättää kuulemisen jälkeen epäillyn vangitsemisesta. Breivik voi saada teoistaan jopa 21 vuoden vankeustuomion.

Toimittajien ristituleen yöllä joutunut asianajaja kertoi, että Breivik on ollut poliisikuulusteluissa yhteistyökykyinen ja kertonut avoimesti teoistaan. Asianajaja Lippestad myönsi, että Breivik on kertonut hänelle perjantaisten surmatöiden motiiveista.

- En halua kuitenkaan kertoa mitään, mitä hän on kertonut minulle. Minun täytyy nyt istua alas ja ryhtyä kokoamaan tietoa.

Lippestad kuitenkin myönsi, että Anders Behring Breivik oli suunnitellut tekojaan jo kauan.

Geir Lippestad on oslolainen asianajaja, joka tuli tunnetuksi vuoden 2001 uusnatseja koskevasta murhaoikeudenkäynnistä.Hän puolusti uusnatsi Ole Nicolai Kviseleria, joka tuomittiin 17 vuodeksi vankeuteen 16-vuotiaan norjalais-ghanalaisen Benjamin Hermansonin puukotuksesta.

Tähän mennessä Utöyan saarelta on löytynyt 85 kuolonuhria. Oslon keskustassa tapahtuneessa pommi-iskussa sai surmansa seitsemän ihmistä. Poliisi arvioi, että kuolonuhrien määrä voi vielä nousta.

(MTV3-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme