Mainos
Mainos

Asiantuntija Afganistanin tilanteesta: "Huonoin, missä ikinä olemme olleet"

Eupol Afganistanin päällikön mukaan Afganistanin kaltaisessa tilanteessa olevissa maissa naisten osallistuminen rauhanneuvotteluihin voisi parantaa rauhan kestävyyttä.

Eupol Afganistanin päällikkö Pia Stjernvall sanoo, että maan tulevaisuus ei näytä hyvältä.

– Tämä on nyt huonoin tilanne, missä ikinä olemme olleet. Yhteishallitus ei pysty tekemään nopeita toimia eikä luomaan toivon ilmapiiriä, jota siellä tarvittaisiin. Samaan aikaan Taleban lisää joka puolelta iskuja koko maassa, Stjernvall sanoo.

Epävakaassa tilassa oleva Afganistan on hankalasta tilanteestaan huolimatta menossa eteenpäin yhdessä asiassa – maan poliisivoimiin palkataan lisää naisia. Afganistanin tilannetta useita vuosia seurannut Stjernvall sanoo, että maan sisäministeri on tehnyt suunnitelman naispoliisien määrän lisäämiseksi.

– Naisia tarvitaan esimerkiksi kotietsinnöissä, kerran miehet eivät voi mennä sinne. Naisia tarvitaan lentokentillä, naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan tutkinnassa. Monissa tilanteissa tarvitaan naisia ja se ymmärretään siellä.


Naisilla hyvin vähän tilaa neuvotteluissa

Naisia tarvittaisiin enemmän myös rauhanneuvotteluihin, mutta Stjernvallin mukaan naisille on edelleen vain hyvin vähän tilaa kansainvälisissä neuvottelupöydissä, vaikka heillä olisi enemmän tuntemusta arkielämään liittyvissä kysymyksissä.

– Viime aikoina tapahtuneita rauhanneuvotteluja tutkittiin kuusitoista, ja viidessätoista ei ollut naisia mukana, sanoo YK:n tasa-arvojärjestön Rauhan ja turvallisuuden yksikön päällikkö Päivi Kannisto.

Kanniston mukaan naisten mukanaolo rauhanneuvotteluissa nostaa mahdollisuutta 15 vuotta kestävään rauhaan 35 prosenttia.Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme