Mainos
Mainos

Asiantuntija: Arabit kuuluvat Israelin parlamenttiin

Pääministeri Benjamin Netanjahun puolue on voittamassa Israelin parlamenttivaalit. Likud-puolue on saamassa 30 paikkaa Israelin parlamenttiin.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi vieraileva tutkija Mari Neuvonen sanoo, että Netanjahu voittaa, mutta lopputulos ei ole yksiselitteinen.

– Presidentti päättää, ketkä muodostavat hallituksen ja  nyt on ainakin indikoitu, että hän haluaa, että siinä ovat mukana myös muut voittajat. Eli ainakin tämä sionistinen vasemmistokeskustalainen leiri.

Asetelmat ovat alustavan tuloksen mukaan Israelin parlamentissa aiempaa tasaväkisemmät Likudin ja keskustavasemmistolainen sionistiunionin välillä. Neuvosen mukaan on hyvin toivottavaa, että nyt tapahtuu muutoksia. Sisäiset asiat, kuten työllisyys ja elinkustannukset ja ovat käyneet kestämättömiksi.

– Monet äänestivät Netanjahun politiikkaa vastaan. Netanjahuhan kävi hyvin intensiivisen kamppailun, joka perustui retoriikkaan, pelotteluun ja ulkopoliittisiin uhkiin. Nämä nyt ovat kuitenkin aika pysyviä asiaoita siellä. Nyt tarvisi tehdä jotain näille sisäpoliittisille asioille. Ja tietysti suhde USA:han on suhteellisen huonossa jamassa.

Arabipuolueiden liitto nousi suurimpien joukkoon. Asiantuntija toivoo, että puolue olisi Netanjahun vastakkaisista mielipiteistä huolimatta mukana hallituksessa.

– Kun nyt katsotaan, että miltä ne hallitusmuodostelmat rupeaa näyttämään. Voi olla, että arabien yhdistelmäliitto pääsee sinne. Se olisi Israelin demokraattisen kehityksen kannalta hyvin toivottavaa, että vähemmistötkin olisivat edustettuina hallituksessa.

 

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme