Mainos
Mainos

Asiantuntija: Avustussaattue luultavasti Venäjän pr-temppu

Maailma on seurannut viime päivinä tarkasti Venäjän Ukrainaan lähettämän avustussaattueen matkaa.

Saattueen tarkoitusperiä on arvuuteltu, ja länsimaat ovat epäilleet, että Venäjä toimittaisi avustustarvikkeiden mukana sotilasapua.

Sotilasasiantuntija Arto Pulkki arvelee, että saattue on ensisijaisesti Venäjän pr-tempaus.

– Jos apu pääsee perille, sillä on Venäjän nykyhallintoa tukeva vaikutus niin Venäjän sisäpolitiikassa kuin Itä-Ukrainan alueella. Ja myös maailmanlaajuisesti, erityisesti jos ja kun tähän ei liitykään mitään suoraa sotilaallista toimintaa, Pulkki sanoo.

– Ja jos taas avustussaattue ei pääse paikalle, Venäjä pystyy syyttämään Ukrainan hallintoa siitä, että he ovat estäneet tällaisen humanitaarisen avun konfliktialueelle.

Pulkin mukaan siviileille toimitetusta avusta hyötyvät lähes aina myös konfliktialueella taistelevat joukot. Toisaalta alueen siviiliväestö tarvitsee aidosti humanitaarista apua, hän huomauttaa.

Rekkojen liikkeistä on Pulkin mukaan vaikea päätellä mitään.

– Itä-Ukrainan rajan pystyy ylittämään monesta kohtaa, jotka eivät ole erityisen hyvin valvottuja. Mutta ryhtyisikö Venäjä sitten sellaisiin toimiin, että he Ukrainan vastustuksesta huolimatta veisivät avustuskuljetuksen paikalle, siihen en osaa ottaa kantaa.

"Venäjän hyökkäys epätodennäköinen"

Pulkin mukaan Venäjän suora hyökkäys Ukrainaan on päivä päivältä epätodennäköisempi. Jos Venäjä olisi halunnut vaikuttaa sotilaallisesti tilanteeseen, se olisi Pulkin mukaan pitänyt tehdä jo aikoja sitten.

– Tässä tilanteessa se olisi aika epätoivoinen teko, kun kapinallisten toiminta-alue on supistunut radikaalisti ja he ovat käytännössä kolmelta ilmansuunnalta Ukrainan hallinnon joukkojen piirittämiä. Venäjä joutuisi keskittämään merkittävän määrän sotavoimaa paikan päälle, ja silloin ei jäisi kenellekään epäselväksi, että siellä on Venäjän valtiollinen sotilasoperaatio käynnissä. 

– Lisäksi koko maailman huomio on nyt kiinnittynyt siihen mitä Venäjä tekee, Arto Pulkki sanoo. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme