Mainos
Mainos

Asiantuntija ei usko epäiltyjen sotarikosten päätyvän oikeuteen

Gazan kriisin aikana on arvioitu, että sekä Israel että Hamas ovat syyllistyneet sotarikoksiin.

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin ei usko, että epäillyt sotarikokset päätyvät kansainväliseen rikostuomioistuimeen.  

– Israel ei ole liittynyt kansainvälisen rikostuomioistuimen perussääntöön, eikä Palestiinan asteittainen hyväksyntä valtioksi ole edennyt niin pitkälle, että se olisi voinut hyväksyä tuomioistuimen toimivallan omalla alueellaan.  

Scheininin mukaan rikostuomioistuin voisi kuitenkin ottaa tutkittavakseen konfliktiin liittyvät sotarikokset, jos YK:n turvallisuusneuvosto sitä pyytäisi. Hän ei tosin usko, että sellaista tapahtuu.  

– Turvallisuusneuvosto on poliittinen toimielin ja viidellä pysyvällä jäsenellä on kullakin erikseen veto-oikeus. En pidä todennäköisenä, että turvallisuusneuvosto saisi aikaan päätöstä Israelin ja Hamasin välisen konfliktin yhteydessä tehtyjen sotarikosten viemisestä miltään osin kansainväliseen rikostuomioistuimeen.  

STT:n haastattelemat tutkijat eivät usko, että Israel ja palestiinalaiset solmivat lähiaikoina pysyvän rauhan. Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi, että Gazassa on kaaoksen kierre, joka ei kehity hyvään suuntaan.  

– Rauhanprosessi on kuollut, hän sanoo.  

Lähi-itään perehtynyt professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta sanoo, että epävakaa tilanne jatkuu pitkään. Juusolan mielestä kansainvälisen yhteisön pitäisi pyrkiä vakavammin lopettamaan kriisi neuvottelemalla.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme