Mainos
Mainos

Asiantuntija: EU on ottanut opiksi edellisestä kaasukiistasta

EU-maat ovat aiempaa paremmin varautuneita Venäjältä tulevien kaasutoimitusten katkeamiseen, arvioi EU:n energiapolitiikan asiantuntija.  

Ukrainan kautta kulkevalle kaasulle on rakennettu viime vuosina vaihtoehtoisia reittejä, varmuusvarastoja on lisätty ja kaasumarkkinoiden sääntelyä yhtenäistetty.  

Venäjä alkoi eilen rajoittaa kaasutoimituksia Ukrainaan, mutta lupasi kaasun kulkevan yhä normaalisti EU-maihin.  

Edellisen kerran Venäjä katkaisi Ukrainan kaasuhanat 2009. Tuolloin vaikutukset tuntuivat myös EU-maissa.  

– EU on nyt paljon paremmin varautunut kaasuhanojen sulkemiseen, sanoo energiaosaston johtajana toimiva Arno Behrens Brysselissä toimivasta CEPS-tutkimuslaitoksesta.  

Noin 40 prosenttia EU:hun tuodusta kaasusta tulee Venäjältä, ja merkittävä osa siitä kulkee Ukrainan kautta. Suomessa käytetystä maakaasusta kaikki tulee Venäjältä, mutta Länsi-Siperiasta tulevat putket eivät kulje Ukrainan kautta.  

Behrens pitää vuoden 2009 kaltaista kaasukriisiä epätodennäköisenä. Hän huomauttaa, että myös Venäjä kärsisi, jos se rajoittaisi toimituksiaan EU-maihin.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot