Mainos
Mainos

Asiantuntija: Hallitus laiminlyönyt kansainväliset suhteet – turvallisuustilanne arvioitava uudelleen

Suomen ulkopoliittisen johdon pitäisi aktiivisemmin hoitaa Suomen kansainvälisiä suhteita, arvioi ulkopolitiikan pitkän linjan asiantuntija, ministeri Jaakko Iloniemi.

Hän moittii sekä presidenttiä että hallitusta siitä, että sisäpolitiikka on vienyt heidän huomiostaan niin suuren osan.

Iloniemi kuvaa tänään julkaistussa kirjassaan Maantieteelle emme mahda mitään maailmapolitiikan poikkeuksellista epävarmuutta ja Itämeren alueen muuttunutta turvallisuustilannetta.

– Meidän pitää seurata tilannetta ja mukautua, koska tilanne vaihtuu hyvin nopein väliajoin ja usein hyvin arvaamattomalla tavalla, Iloniemi sanoi kirjansa julkistustilaisuudessa.

Tämän takia Suomen ei pitäisi hänestä enää karsia edustustoverkkoaan vaan pikemminkin laajentaa sitä.

Ulkopoliittiselta johdolta edellytetään hänen mukaansa suurta valppautta ja toimintavalmiutta. Poliittisen johdon pitäisi Iloniemen mielestä jakaa huomionsa niin, että se riittää myös syvällisten muutosten huomaamiseen.

– Ei maailma ole pysähtynyt odottamaan, koska suomalaiset saavat taloutensa kuntoon. Kyllä se ryntää eteenpäin arvaamattomalla tavalla edelleen.

Suomenkin on Iloniemen mukaan ollut pakko tarkistaa arviotaan Itämeren alueen turvallisuustilanteesta. Tilannearvion olennaisesta muuttumisesta Pohjanlahden molemmin puolin kertoo Iloniemen mielestä se, että Suomi ja Ruotsi ovat mahdollistamassa yhteisen puolustuksen.

Puolustuspoliittisen yhteistyön tiivistäminen Ruotsin ja Naton kanssa kertoo tarpeesta nostaa toimintavalmiutta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme