Mainos
Mainos

Asiantuntija: Irakin kaaos on jäänyt Syyrian varjoon

Irakissa on jo ollut jo kaksi vuotta menossa kaaos, se on vain jäänyt naapurimaan Syyrian tapahtumien varjoon, sanoo professori Hannu Juusela Helsingin yliopistosta.

Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosul on nyt kapinallisten käsissä ja Juuselan mukaan Irakista onkin tulossa hyvää vauhtia niin sanottu epäonnistunut valtio, jossa keskushallinto ei hallitse suurta osaa maasta. Mosulista on paennut puoli miljoonaa ihmistä.

- Kapinallisilla on hyvä momentum nyt, he ovat saaneet paljon rahaa ja heidän ideologiansa vetoaa pettyneisiin ihmisiin. Irakissa on hyvin paljon pettymystä Irakin keskushallintoon.

Juusola uskoo konfliktin kestävän pitkään ja maan sisäisten pakolaisten määrän kasvavan, jos ja kun kapinalliset liikkuvat kohti etelää ja pääkaupunki Bagdadia.

- Kapinalliset ovat islamisteja, jotka haluavat islamilaisen valtion osaan Irakiin ja osaan Syyriasta. He ovat saaneet taistelukokemusta taistellessaan Irakissa olleita amerikkalaisia vastaan ja nyt heihin on liittynyt vapaaehtoisia kaikkialta maailmasta, MTV:n Seitsemän uutisissa vieraillut Juusela kertoi.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme