Mainos
Mainos

Asiantuntija: Isis todennäköisesti Brysselin iskujen taustalla – "Eurooppa olisi voinut varautua"

Isis on Brysselin tämänpäiväisten pommi-iskujen taustalla, uskoo konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein Al-Taee. 

Al-Taee kertoi MTV Uutisten erikoislähetyksessä, että Isis tahtoo osoittaa olevansa kykenevä näyttäviin iskuihin siitä huolimatta, että järjestö on kärsinyt huomattavia tappioita ja menettänyt maa-alueita Irakissa ja Syyriassa.

– Isis pyrkii viestittämään, että se on edelleen iskukykyinen. He iskevät Euroopan sydämessä ja pyrkivät näyttämään, että he kykenevät edelleen monimutkaisiin iskuihin tarkoin vartioituihin kohteisiin.

Isisin päämääränä on Al-Taeen mukaan myös Euroopan poliittisen ilmapiirin happamoittaminen entisestään. Hänen mukaansa järjestö tahtoo heikentää alueelle pyrkivien pakolaisten asemaa niin, että vielä Isisin valtapiirin alueella asuvat ihmiset eivät pakenisi Eurooppaan.

– Eurooppalaisen äärioikeiston nousu ja heidän viestiensä yleinen hyväksyntä johtaa siihen, että Isisin valtaamilla alueilla ajatellaan, että Isis tarjoaa turvaa. 

– Heille kaikista olennaisinta on pysäyttää Eurooppa. He tahtovat, että tavallisten ihmisten elämä ja liikkuminen vaikeutuisi, ja että ihmisillä olisi jatkuva hädän tunne. 

Al-Taee arvioi, että isku saattaa myös olla viesti turkkilaisille. Hänen mukaansa Isis pyrkii osoittamaan teoillaan, että länsimaat eivät suhtaudu Ankarassa ja Istanbulissa tapahtuneisiin pommi-iskuihin yhtä vakavasti kuin Brysselin ja Pariisin terroritekoihin.

Isisin viesti on Al-Taeen mukaan se, että turkkilaiset eivät tule koskaan olemaan yhdenvertaisia eurooppalaisten kanssa.

– Tällä Isis yrittää luoda itselleen tilaa liikkua sekä löytää kannattajia Turkin sisällä. Maa on Isisille elintärkeä logistinen kanava.

Toistaiseksi mikään taho ei ole julkisesti ilmoittautunut Brysselin lentokentällä ja Malbeekin metroasemalla tapahtuneiden pommi-iskujen tekijäksi. Al-Taee on kuitenkin vakuuttunut Isisin osuudesta tapahtumiin. Hän myös varoittaa mahdollisista uusista iskuista.

– Isis ja al-Qaeda kilpailevat tällä hetkellä maineesta ja siitä, kumpi on vaarallisempi ja suurempi. Jos äärijärjestö ei ilmoittaudu tekijäksi, se tarkoittaa sitä, että teko ei ole välttämättä vielä päättynyt. Tässä suhteessa Brysselissä ja suurissa pääkaupungeissa kannattaa olla varuillaan.

CMI:n asiantuntija pitää mahdollisena myös sitä, että Pariisin marraskuisista iskuista epäillyn Salah Abdeslamin perjantainen pidätys vauhditti Brysselin iskuja. Al-Taee kertoo keskustelleensa asiasta useiden Isis-tutkijoiden kesken.

– Asiantuntijat ovat vakuuttuneita siitä, että isku on yhteydessä Abdeslamin pidätykseen. Heidän mielestään Eurooppa olisi voinut varautua näihin iskuihin. Kuitenkin se tapa, jolla turvallisuusasioita on Brysselissä hoidettu kuluvan vuoden aikana on ollut sellainen, että näitä iskuja ei olisi voitu estää.


Oletko paikalla - kerro meille!

MTV Uutiset haluaa kuulla tarinasi. Voit myös laittaa meille kuvia ja videoita, jopa suoraa lähetystä tapahtumapaikalta.

*Sähköpostilla tiedot ja kuvat osoitteeseen kuvat@mtv.fi tai uutiset@mtv.fi

*Voit ottaa yhteyttä myös Facebookissa ja Twitterissä @MTVUutiset

*Voit soittaa numeroon 010 300 5454 

*Uutisvinkit saa toimitukseen myös sovelluksen kautta: http://www.mtv.fi/uutiset/uutisvinkki


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme