Mainos
Mainos

Asiantuntija: Isis vaihtaa linjaa - tällaisiin kohteisiin iskee seuraavaksi

Kapteeni Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta uskoo, että äärijärjestö Isis joutuu etsimään helpompia hyökkäyskohteita menetettyään asemiaan Irakissa.

Isis on hävinnyt taisteluja useista kaupungeista Irakin armeijan maahyökkäysten ja liittoutuman ilmaiskujen jälkeen.

– Tikritin valtaus, jonka Irakin armeija teki jopa odotettua nopeammin, kertoi, että Isisin taisteluvoima ei ole välttämättä sellainen, millaiseksi se on mielletty viimeisten kuukausien aikana, Paronen toteaa.

Parosen mukaan terroristijärjestö havittelee seuraavaksi helppoja siviilikohteita.

– Kun Isisin kaltainen järjestö joutuu ahtaalle, se siirtyy todennäköisesti sinne, missä paikalliset turvallisuusviranomaiset eivät pysty vastaamaan turvallisuudesta. Järjestö osoittaa voimansa iskemällä pakolaisleiriin tai muihin siviilikohteisiin.

– Toinen kysymys on, mitä sitten kun Isis saadaan Irakissa vielä ahtaammalle. Mihin he suuntaavat sieltä? Nyt näyttää, että Syyriassa pelikenttä on vielä kovin auki.

Ilmaiskut eivät yksin riitä

Yhdysvaltain ja sen liittolaisten tekemien ilmaiskujen tarkoituksena on Parosen mukaan rajoittaa Isisin etenemistä. Terroristien pysäyttäminen nopeasti vaatisi kuitenkin tehokkaiden maajoukkojen käyttöä.

– Maajoukkojen käyttö on ehdotonta, jos Isis halutaan tuhota nopeasti. Ilmasodankäynnin on arvioitu kestävän noin kolme vuotta.

Paronen kuitenkin toteaa, että Tikritin valtaaminen antaa toivoa.

– Se antoi kovasti lupausta, että myös ehkä Irakin asevoimat ja sen sunniliittolaiset ja shiiamilitiat olisivat sen verran toimintakykyisiä, että Isis pystyttäisiin lyömään.

Isis on saanut värvättyä toimintaansa ihmisiä useista länsimaista. Hiipuuko järjestön rekrytoimien taistelijoiden virta takaiskujen myötä?

– Siitä voi olla kahta mieltä. Toisaalta sen voi nähdä niin, että menestyksen kadotessa katoavat myös innokkaat, vähän asioista tietävät nuoret liittyjät. Mutta pitää muistaa, että Isis on järjestö, joka markkinoi itseään nuorille mahdollisuutena marttyyrikuolemaan. Eli se, että järjestö joutuu ahtaalle, ei ole välttämättä siinä mielessä niin merkittävää, ja innokkaiden taistelijoiden määrä voi kasvaa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme