Mainos
Mainos

Asiantuntija MTV:lle: Trumpin presidenttivalinta vahvistanut kansallismielistä ääriliikehdintää – ”Tästä tulee pelottavaa aikaa”

Yhdysvalloissa Donald Trumpin valinta presidentiksi on lisännyt valkoisten ylivaltaa ajattelevien järjestöjen aktiivisuutta. Vaalien jälkeen maan viharikosten määrä on moninkertaistunut ja asiantuntijat varoittavat oikeistopopulistisen puheen vakiintumisesta. Trump on itse tuominnut rasismin.

New Yorkin muslimiyhteisössä Brooklynissa tulevan presidentin Donald Trumpin kabinettivalintoja seurataan tarkkaan. Tuoreessa muistissa ovat kampanja-aikaiset puheet muslimien väliaikaisesta maahantulokiellosta, nyt kaduilla puhututtavat mahdollinen muslimeja erotteleva rekisteri.

- Minusta tuntuu, että yleisesti meidät muslimit on ymmärretty väärin, Moustafa Hassan sanoo MTV Uutisille.

Hassan viittaa Yhdysvalloissa lisääntyneeseen vihapuheeseen, jonka kohteena ovat muslimien lisäksi juutalaiset, tummaihoiset, latinalaisamerikkalaiset  ja naiset. Politiikan tutkijat varoittavat äärioikeiston aktiivisuudesta ja väkivallan lisääntymisestä.

- Meillä on todella syytä huoleen! Välikohtausten määrä on moninkertaistunut. Viharikoksia on tehty useita satoja pelkästään kahden viikon aikana, sanoo politiikan professori George Shulman, New Yorkin yliopistosta.

Ääriliikkeet saavat voimaa Trumpista

Erityistä mediahuomiota on saanut itseään alt-rightiksi eli ”vaihtoehto-oikeistoksi” kutsuva ryhmä, jonka kannattajia kokoontui viikonvaihteessa Washingtonissa. Noin kolmensadan kannattajan kokoontuminen päättyi natsitervehdyksiin, jotka osoitettiin Trumpille. 

- Nimi ”vaihtoehto-oikeisto” on harhaanjohtava käsite, joka on alun perin republikaanien luoma. He haluavat tällä termillä erottaa liikkeen puolueesta, vaikka todellisuudessa niillä on paljon yhteistä. Kyseessä on Amerikan oikeisto, se on hyvin konservatiivinen siipi. Tässä oikeistossa on ajatuksia, jotka ovat syvällä maamme historiassa orjuusajoilta asti, Shulman sanoo.

Trump on itse median painostuksesta tuominnut järjestön natsitervehdykset ja valkoisten ylivaltaa korostavan ajattelun, mutta Shulman tarkkailee enemmän tulevan presidentin tekoja kuin sanoja. Shulmanin mukaan ääriliikkeet saavat voimaa Trumpin politiikasta.

- Hän tekee yhä selväksi, että Amerikka kuuluu amerikkalaisille ja samalla hän kertoo, ketkä eivät siihen kuulu. Vaikka Trump ei sano julkisuudessa suoraan kannattavansa valkoista ylivaltaa, hän valitsee Valkoisen talon neuvonantajakseen Stephen Bannonin, joka on avoimen rasistinen, Shulman sanoo.

”Kyse ei ole marginaalista, vaan nämä ihmiset ovat pian Valkoisessa talossa”

Trumpin Valkoisen talon nimityksiä onkin kritisoitu laajalti jyrkän oikeistolaiseksi. Bannonin lisäksi Trumpin nimittämällä oikeusministerillä Jeff Sessionsilla on rasistin maine ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn on muun muassa sanonut, että muslimipelko on rationaalista. 

- Kyse ei ole enää marginaaliliikkeestä ihmisiä, jotka huutelisivat ilman valtaa, vaan nämä ihmiset ovat pian kirjaimellisesti Valkoisen talon sisällä. He tulevat johtamaan keskeisimpiä toimintaelimiä. Se on hyvin vakava asia, Shulman korostaa.

Shulmanin mukaan on vielä mahdollista, että Trump peruu kampanjapuheitaan ja ajaa pehmeämpää poliittista linjaa. Shulman kuitenkin muistuttaa, etteivät Trumpin kabinettivalinnat keskitiehen viittaa.

- Hänen kansallisen turvallisuuden henkilövalinnat ja huhut viittaavat siihen, että he yrittävät luoda rekisterin muslimeille. Uskon, että he yrittävät sitä! Tästä tulee pelottavaa aikaa, Shulman sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme