Mainos
Mainos

Asiantuntija: Nämä kolme asiaa ratkaisevat Ukrainan tulevaisuuden

Geneven turvallisuuspolitiikan instituutin neuvonantajana toimiva Aapo Cederberg on varovainen arvioissaan Ukrainan tulevaisuudesta. 

Vaikka torstain neuvottelut Genevessä olivatkin toivoaherättäviä, eversti Cederbergin mukaan pelkkä poliittinen päätös ei vielä takaa eri joukkojen aseistariisumisen onnistumista.

– Tämä edellyttää aktiivisia toimia sopijaosapuolilta, eversti sanoi MTV3:n Kymmenen uutisissa.

–   Realistina on todettava, että tässä on niin paljon liikkuvia osia, eikä Krimistä sovittu mitään, niin kyllä tässä prosessissa tulee varmasti mutkia matkaan. Nyt on nähty, että jos Venäjä katsoo, että heidän intressejä ei pystytä turvaamaan, niin he voivat ryhtyä muihinkin toimiin. Esimerkiksi siitä ei sovittu, että asejoukot vedettäisiin pois Ukrainan rajan tuntumasta.

Ukrainan vakauttaminen riippuu  Cederbergin mukaan kolmesta asiasta. 

–   Ensimmäinen on aseidenriisuminen ja tilan vakauttaminen, joka edellyttää jopa kriisinhallintatyyppistä operaatiota, Cederberg aloittaa. 

– Toinen on se, että vaalit pystyttäisiin järjestämään niin, että ne koskisivat koko Ukrainaa ja saataisiin demokratiakehitys alkamaan.

– Kolmas on se, että heidän pitäisi pystyä puhaltamaan yhteen hiileen. 20 vuotta on mennyt Neuvostoliiton hajoamisesta, eikä näiden sisäisten erimielisyyksien takia Ukrainan kehitys ole mennyt oikeastaan mihinkään. Ihmisten hyvinvointi pitää saada nousemaan jotta he ymmärtävät, että yhtyeistyö on voimaa, Cederberg päättää. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme