Mainos
Mainos

Asiantuntija: Pakotekierteessä ei voittajia

Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen pitää Itä-Ukrainan sodasta seuranneita pakotteita ja vastapakotteita haitallisina kaikille osapuolille.

Pakotekierre näyttää jatkuvan ja uhkaa pahimmillaan johtaa jopa kauppasotaan. Korhosen mukaan tilanteesta kärsivät kaikki.

– Ei sodassa yleensäkään ole voittajia, eikä kauppasodassa varsinkaan. En usko, että tässä kukaan hyötyy, MTV:n Seitsemän uutisissa vieraillut Korhonen arvioi pakotteiden vaikutusta talouteen.

Korhosen mukaan tähän astisten pakotteiden suorat vaikutukset ovat olleet melko pieni verrattuna Venäjän ja EU-maiden välisen kaupan volyymiin.  

Sitä suurempi onkin hänen mielestään yleisen ilmapiirin vaikutus. 

– Merkityksellisempää ja negatiivisempaa on yleinen epävarmuus, joka leviää tästä jatkuvasta kriisistä ja sodan jatkumisesta Ukrainassa. Jos sitä ei saada loppumaan, silloin se näkyy meidän ja koko EU:n taloudessa, Korhonen pohtii.

EU:n tänään ilmoitettavien uusien pakotteiden odotetaan kiristävän pakotteita etenkin rahoitussektorilla. Suunnitelmissa on vaikeuttaa muun muassa Venäjän valtiollisten energiayhtiöiden kuten Rosneftin ja Gazpromin lainansaantia EU-maista.  

Korhosen mukaan pakotteiden voima riippuu niiden voimassaoloajasta.

– Jos pakotteet ovat pitkään voimassa, se on aika kova isku varsinkin energia-alalle, Korhonen arvioi.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme