Mainos
Mainos

Asiantuntija: Pohjois-Korean ydinlataus kuviteltua pienempi

Pohjois-Korean ydinlataus on saattanut olla huomattavasti arvioitua pienempi. Venäläisten arvion mukaan maanantaina räjäytetty ydinlataus oli voimakkuudeltaan 20 kilotonnia, eli yhtä suuri kuin Hiroshiman ydinpommi. Hampurin yliopiston professori Martin Kalinowski kuitenkin uskoo räjähdyksen olleen huomattavasti pienempi, vain neljän kilotonnin suuruinen.

- En tiedä, miten venäläiset ovat päätyneet niin korkeaan arvioon. En ole nähnyt räjähdyksen pohjalta tehtyjä laskelmia, mutta niiden on pakko olla vääriä, Kalinowski kritisoi.

Venäläiset arvioivat Pohjois-Korean ensimmäinen ydinkokeen lokakuussa 2006 olleen kooltaan 5-15 kilotonnia, mutta asiantuntijat osoittivat myöhemmin arvion vääräksi. Silloinen räjäytys oli kooltaan vain yhden kilotonnin luokkaa.

Vuoden 2006 kokeen jälkeen spekuloitiin, oliko kyseessä ollenkaan ydinräjäytys. Arveltiin, että Pohjois-Korea olisi vain yrittänyt saada naapurit varpailleen kuvitellulla ydinlatauksella. Kokeen ydinperäisyys kuitenkin todistettiin myöhemmin alueelta löytyneiden radioaktiivisten hiukkasten avulla.

- Neljän kilotonnin räjäytys vihjaisi siihen, ettei Pohjois-Korean suunnitelma onnistunut täydellisesti. Kyseessä on silti iso pamaus ja vahva fissioraeaktioon pohjautuva pommi, Kalinowski arvioi.

Hampurilaisprofessorin mukaan kyseessä on ensimmäisen sukupolven ydinpommi, joka on kuitenkin kaukana kehittyneiden ydinasevaltojen vetypommeista ja muista toisen sukupolven ydinlatauksista.

(MTV3-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme