Mainos
Mainos

Asiantuntija: Presidenttien tapaaminen voi rajoittaa sotatoimia

Asiantuntijan mielestä Ukrainan ja Venäjän presidenttien tapaaminen on osoitus osapuolten halusta lopettaa väkivalta. 

Venäjän presidentti Vladimir Putinin on määrä tavata iltapäivän aikana ukrainalainen virkaveljensä Petro Poroshenko Valko-Venäjän Minskissä. Vanhempi tutkija Anna-Liisa Heusala Aleksanteri-instituutista on toiveikas tapaamisen suhteen.

- Onhan tämä keino pyrkiä jollakin lailla rajaamaan tai torjumaan konfliktin eskaloitumista. Nyt ollaan siinä mielessä äärirajoilla. Tämä on yhteinen osoitus tahdosta siihen suuntaan, että kaikki osapuolet haluavat omista näkökulmistaan saada rajattua tämä sotilaallinen konflikti, sanoi Heusala MTV Uutislivessä. 

Tilanne Venäjän ja Ukrainan rajalla on kärjistynyt.  Ukrainan mukaan venäläinen taisteluhelikopteri tulitti eilen ukrainalaista raja-asemaa ja tappoi neljä rajavartijaa. Ukraina kertoo myös ottaneensa kiinni venäläisiä sotilaita.

Heusalan mielestä Minskin kokouksen pääasiallinen tarkoitus on parhaimmassa tapauksessa se, että saadaan aselepo aikaiseksi Itä-Ukrainan alueelle. 

- Se on akuutein asia. Kaikki ovat huolissaan siitä, miten kauan aseellinen kriisi siellä vielä kestää. Sen laukaisemiseen tarvitaan kuitenkin määrättyjä poliittisia askeleita,  Heusala sanoo. 

Sotilaallisesti Ukrainan armeija on tällä hetkellä Heusalan mielestä niskan päällä Itä-Ukrainassa. Separatistien asema alueella on vaikeutunut. 
- Kukaan ei kuitenkaan voi sanoa, kuka on niskan päällä siinä vaiheessa kun pitää ratkaista tilanne ja löytää konsensus. Tämän jälkeen alkaa jälleenrakentaminen. 

Venäjältä on mahdollisesti lähdössä uusi avustuskolonna Ukrainaan vielä tällä viikolla. Venäjän mielestä Itä-Ukrainassa on vakava humanitaarinen kriisi. Samaa mieltä on Ukraina. 
- Tästäkin on alkanut vähän niin kuin uusi kriisi, jossa kumpikin osapuoli kiistelee siitä, kumpi auttaa ja kuinka paljon ja millä ehdoilla. Avustuskuljetusten ympärille velloo hirveästi väitteitä, mikä niiden todellinen tarkoitus on ja mihin lastit on purettu. 

Heusalan mielestä kriisissä on nyt tarpeen päästä dialogiin ja lopettaa jatkuva toistensa syyttely. Kokous Minskissä antaa tähän ensimmäisen mahdollisuuden. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme