Mainos
Mainos

Asiantuntija: Saudi-Arabian tekemät teloitukset uhkaavat Isisin vastaista rintamaa

Asiantuntijan mukaan Saudi-Arabian tekemillä teloituksilla voi olla vaikutuksia äärijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun.

Saudi-Arabia teloitti lauantaina shiiamuslimien merkittävän uskonoppineen Nimr al-Nimrin. Teloitus nostatti rajuja mielenosoituksia monessa shiialaisessa maassa ja Iranissa Saudi-Arabian suurlähetystö sytytettiin tuleen.

Saudi-Arabia on tukenut Isisin vastaista taistelua.

Vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista uskoo, että kriisi heikentää liittoumaa.

–Voi olla että Isisin vastainen taistelu siinä mielessä kärsii, että tämä hajottaa entisestään tätä suurvaltakuviota. USA:n ja Saudi-Arabian liittolaissuhde tulee ongelmalliseksi, koska Yhdysvallatkaan ei voi katsoa mitä tahansa läpi sormien, mitä Saudi-Arabiassa tapahtuu.

Alaranta näkee kriisin taustalla Saudi-Arabian sisäpoliittisen ja uskonnollisen tilanteen.

– Saudi-Arabialla on jo pidemmän aikaa ollut pidemmän aikaa ollut ongelmia pitää tämä oma radikaali sunnalaisuus ja sunnimilitantit aisoissa. Nyt tällainen kovan linjan ottaminen erilaisia shiiavähemmistöjä vastaan, kyseessä on sisäpoliittinen tarve näyttää, että pidetään tätä wahhabilaisuutta, tiukkaa tulkintaa yllä.

Saudi-Arabia ilmoitti eilen katkaisevansa suhteet Iraniin.

Yhdysvallat on kehottanut Lähi-idän johtajia toimiin jännitteiden lieventämiseksi alueella.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme