Mainos
Mainos

Asiantuntija: Sosiaalinen media lisännyt toimittajien vainoamista kriisialueilla

Sota- ja kriisialueilla työskentelevien toimittajien ja avustustyöntekijöiden vainoaminen on lisääntynyt viime vuosina.

Esimerkiksi toimittajia on kuollut maailman kriisipesäkkeissä tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä kaikkiaan 78. Tilastot synkkenivät jälleen viime päivinä, kun äärijärjestö Isis mestasi videolla amerikkalaistoimittaja James Foleyn.

Viestintä ja Kehitys -säätiön toiminnanjohtajan Salla Nazarenkon mukaan viime aikojen surulliset uutiset kertovat sodan luonteesta nykyään.

– Sodissa on yhä vahvemmin mukana propaganda ja osaltaan sosiaalisen median tulo on vaikuttanut siihen, että toimittajia vainotaan yhä enemmän, totesi Salla Nazarenko MTV Uutislivessä.

Äärijärjestöjen julkistamilla julmilla teloitusvideoilla haetaan näkyvyyttä ja pyritään painostamaan kriisien osapuolia poliittisesti. Sosiaalisessa mediassa julkaistuilla videoilla saadaan nopeasti koko maailman huomio.

Kaikkiaan yhdeksän toimittajamurhaa kymmenestä jää selvittämättä ja rankaisematta.

– Viestinviejien surmaaminen konfliktialueella on kyynisesti sanottuna kätevää, koska siitä hyvin, harvoin tänä päivänä joutuu vastuuseen, huomauttaa Nazarenko.

"Väkivalta yhä julmempaa"

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi kertoo, että humanitäärisiin työntekijöihin kohdistuvat hyökkäykset ja väkivallanteot ovat lisääntyneet 2000-luvulla.

– Erityisesti julmien väkivallantekojen määrä on kasvanut, sanoo Löövi.

Löövin mukaan viimeisen 10-15 vuoden aikana konfliktit ovat polarisoituneet siten, että sota-alueilla toimii yhä enemmän epämääräisesti järjestäytyneitä taistelijaryhmittymiä.

– Asetelma on lisäksi muuttunut yhä enemmän sellaiseksi, että jos et ole meidän puolella, niin olet meitä vastaan. Kun yritämme tehdä humanitääristä puolueetonta työtä, niin näkevätkö eri tahot, että me olemme sitten kaikkia vastaan? Tämähän ei ole tarkoitus, vaan tarkoitus on olla siviilien puolella, lisää Löövi.

Löövin mukaan YK ja kansainvälinen yhteisö ovat yrittäneet erilaisin ohjelmin ja julkilausumin parantaa avustustyöntekijöiden turvallisuutta.

– Tämä ei ikävä kyllä kauhean paljon auta niiden toimijoiden kanssa, jotka väkivaltaa eniten käyttävät, sanoo Löövi.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme