Mainos
Mainos

Trumpia grillattiin vaaliväittelyssä: ”Temperamenttini palauttaa kunnioituksen USA:lle”

Kannatuskyselyjen ennakkosuosikki Donald Trump joutui puolueensa kilpakumppaneiden grillauksen kohteeksi republikaanien vaaliväittelyssä.

Trumpin haastaminen oli odotettua, sillä muita puolueen presidenttivaalien ehdokkaaksi pyrkijöitä ärsyttää Trumpin johtoasema kannatuskyselyissä, mutta myös hänen ilkeät kommentit muista ehdokkaista.

Donald Trump osasi varmasti odottaa mitä oli tulossa. Reilu kuukausi sitten järjestetty ensimmäinen republikaanien vaalidebatti oli Trumpin ilotulitusta, kun muut ehdokkaat hiljentyivät ihmettelemään, miten kiinteistömoguli voi olla heidän kanssaan poliittisessa vaaliväittelyssä, käyttämällä perättömiä faktoja ja puhumalla ronskia kieltä.

Aamuyöllä Suomen aikaan järjestetyssä toisessa debatissa muut pääehdokkaat olivat valmiina.

CNN:n väittelyn vetäjä aloitti kysymällä republikaanien ainoalta naisehdokkaalta Carly Fiorinalta, luottaisitko hän Trumpiin, jos hänen sormensa olisi ydinaseen käynnistysnappulalla.

Fiorina vaikeroi ja kieltäytyi vastaamasta, mutta kysyi myöhemmin, mitä Trump on tehnyt, että hänen pitäisi luottaa. Trumpin kokemattomuus politiikassa ja äkkipikaisuus kyseenalaistettiin usean ehdokkaan toimesta.

Kentuckylainen senaattori Rand Paul huomautti Trumpin olevan tulistumisiensa vuoksi kykenemätön presidentin tehtäviin kuten neuvottelemaan Vladimir Putinin tai Iranin johdon kanssa.

Trump vastasi, että tulisi hyvin toimeen Putinin kanssa ja hoitaisi asiat varmasti paremmin kuin demokraattien Barack Obama.

– Nyt USA:sta ei tykkää kukaan! Ei Venäjä, ei Kiina, joten meidän pitää muuttaa se. Minä osaan neuvottelut ja tulen hyvin ihmisten kanssa toimeen, Trump samoi.

Trumpin vahva haastaja Fiorina puolestaan lisäsi, ettei Putinin kanssa edes pitäisi neuvotella ja kertoi ottavansa presidenttinä kovemmat keinot käyttöön.

– Lisäisin joukkoja ja puolustuskalustoa Itä-Eurooppaan, ainakin Puolaan, Baltian maihin ja Saksaan, Fiorina sanoi.

Bisnesehdokkaat nokittelivat

Tämänkertainen 11 pääehdokkaan debatti oli selvästi tasaisempi kuin ensimmäinen väittely, missä Trump vei muita mennen tullen. Jeb Bush ja Chris Christie haastoivat enemmän kuin ennen, mutta Trumpin suurimmaksi haastajaksi nousi Fiorina, jolla onkin paljon hampaankolossaan.

Häneltä kysyttiin, mitä hän haluaa vastata Trumpin aikaisempiin lausuntoihin, joissa Trump haukkuu Fiorinan kasvot.

– Jokainen amerikkalainen nainen kuuli sen, jokainen nainen tietää mitä hän tarkoitti, Fiorina vastasi ja sai raikuvat aplodit.

Trump on sanonut Fiorinan kasvoista, että hänen näköisenä nainen ei voi olla USA:n presidentti. Trump on kuitenkin kiistänyt jälkikäteen tarkoittaneensa pahaa.

Välillä keskustelu meni Trumpin ja Fiorinan toimitusjohtajataitojen ja virheiden vertailuun.

Maahanmuutto ja ulkopolitiikka

Maahanmuutto ja ulkopolitiikka olivat debatin suurimmat aiheet. Ehdokkaita yhdistää halu tiukentaa laittoman maahanmuuton sääntöjä ja kritisoida Obaman hallinnon Iranin sopimusta.

Loppupuheissaan Fiorina vertasi itseään epäsuorasti Vapaudenpatsaaseen, sillä sanoi Yhdysvaltojen tarvitsevan vahvan naisjohtajan, joka pitää soihtua yllä Vapaudenpatsaan lailla. New Yorkin edustalla seisova vapaudenpatsas on myös nainen.

Trump puolestaan lupasi, että hänen valintansa jälkeen Yhdysvalloilla on kaikkea ja enemmän.

Demokraattien presidentinvaalien ehdokkaiksi pyrkijöiden ensimmäinen vaaliväittely on lokakuussa. Yhdysvallat äänestää seuraavasta presidentistään marraskuussa 2016.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme