Mainos
Mainos

Asiantuntija: Trumpin Jerusalem-päätös heikentää Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten asemaa – voi aiheuttaa levottomuuksia

Trumpin päätös Jerusalemin julistamisesta Israelin pääkaupungiksi muuttaa merkittävästi Yhdysvaltojen politiikkaa, arvioi Lähi-idän asiantuntija ja professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta.

Trump vahvisti eilen tunnustavansa virallisesti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja aikoo myös siirtää tulevien vuosien aikana Yhdysvaltain suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

Juusolan mukaan suuri kysymys kuuluukin, missä määrin päätös heikentää Yhdysvaltojen merkitystä toimia tasapuolisena välittäjänä konfliktin osapuolten välillä.

– Nyt Yhdysvallat asettuu vahvasti Israelin puolelle tässä konfliktissa, ja tällainen yksipuolisuus ei tässä tapauksessa edistä toimintaa tasapuolisesti.

Lyhyen aikavälin seurauksena päätös voi Juusolan mukaan aiheuttaa levottomuuksia esimerkiksi huomenna perjantairukouksen aikaan.

Kansainvälisen yhteisön on vaikea käsitellä Jerusalemin asemaa, koska se on sekä juutalaisten että palestiinalaisten pyhä kaupunki.

– Sekä juutalainen että palestiinalainen kansanliike kokevat, että Jerusalemin tulee olla oman maan pääkaupunki. Sen takia kansainvälinen yhteisö ei ole koskaan hyväksynyt Israelin valtaa Jerusalemissa, vaan on odottanut, että osapuolet pääsevät sopimukseen.

Trumpin päätös vaikuttaa myös Yhdysvaltojen liittolaisiin. Juusolan mukaan se heikentää niiden liittolaisten asemaa, jotka kannattavat Yhdysvaltojen politiikkaa alueella.

–  Sen takia Saudi-Arabia, Egypti ja Jordania ovat vahvasti vastustaneet tätä politiikkaa, koska nämä valtiot, jotka tukevat Trumpia, siirtyvät ikään kuin Israelin leiriin, ja siitä hyötyvät ne voimat, jotka ovat Yhdysvaltojen vihollisia.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina hätäkokoukseen keskustelemaan Trumpin Jerusalem-päätöksestä. Päätös sai tuoreeltaan arvosteluryöpyn monilta mailta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme