Mainos
Mainos

Asiantuntija väittelystä: Clinton saa nostetta Trumpin kustannuksella

Demokraattien Hillary Clintonia on kiitetty laajasti presidenttikisan ensimmäsen vaaliväittelyn voittajaksi. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo MTV:n Seitsemän uutisissa, että Clinton saa nyt kampanjalleen uutta nostetta.

Vaikka Clinton näyttää vieneen ensimmäisen vaaliväittelyn, hän ei selviytynyt suorituksesta täydellisesti. MTV:n kirjeenvaihtaja Mari Karppinen huomautti Seitsemän uutisissa, että Clintonin pitää osoittaa, että hän voi tuoda muutosta. Karppisen mukaan jälkipuinnissa arvostelijat ovat syyttäneet väittelyssä hymyillyttä Clintonia ylimieliseksi.

Toisaalta Trumpin heikko hermojen hallinta on herättänyt kritiikkiä. Trumpin itsehillintä näyttää yhä pettävän, vaikka hän ei äitynyt väittelyssä raivoamaan.

Clinton loisti asiatietämyksellään, mutta toisaalta Trumpilta ei odoteta samanlaista tietämystä, Karppinen sanoo.

Ulkopoliittisen instituutin Aaltola puolestaan arvioi, että Trumpin vahvuudet olivat taloudessa. Aaltolan mielestä Trump pystyi takeltelusta huolimatta tuomaan perusviestinsä esiin. 

– Hän kauhisteli kovasti, että Yhdysvallat on kuopassa ja lamassa monella tavalla, ja moni jakaa tämän ajautuksen. Se vetoaa kansaan.

Clinton puolestaan oli Aaltolan mielestä vahvoilla monissa osa-alueissa. Erityisesti hän loisti kansaa yhdistävissä teemoissa.

– Vähemmistöt, rotukysymykset, Aaltola luettelee.

– Clinton pystyy tuomaan kansan yhteen, kun taas Trump pyrkii erottamaan kansaa ja hakemaan pelkokertoimia kauhistelulla.

Aaltola huomauttaa, että ensimmäisessä väittelyssä oli se poikkeuksellinen piirre, että sillä oli huomattavan suuri määrä katsojia.

– Clinton saa uutta nostetta ja Trumpin kampanja saattaa ehkä hiukan taittua, Aaltola arvioi.

Ulkopolitiikassa Clinton haki jatkuvuutta ja vakuutusta liittolaisille, kun taas Trump korosti, että liittolaisten on maksettava enemmän Yhdysvaltain panostuksista turvallisuuteen. Aaltolan mielestä Trumpin viesti on ollut tässä suhteessa ristiriitainen.

– Trump kuitenkin korosti liittolaisten merkitystä etenkin terrorismin vastaisessa taistelussa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme