Mainos
Mainos

Asiantuntija: Vapaaehtoistaistelijat välttelevät riskejä

Riippumattoman sotilasasiantuntijan Arto Pulkin mukaan ei ole yllättävää, että Ukrainan konfliktissa taistelee ulkomaalaisia vapaaehtoisia.

MTV Uutiset kertoi eilen, että Ukrainan joukoissa on taistellut kahden kuukauden ajan suomalais-ruotsalainen Carolus Löfroos

Joukkojen hajanaisuus ja vapaaehtoiset pätkätaistelijat näkyvät MTV Uutislivessä tänään vierailleen Pulkin mukaan joukkojen toiminnassa.

- Se on sellaista ammuskelua se toiminta. Se näkyy esimerkiksi Donetskin lentokentän ympärillä käytävissä taisteluissa. Varsinaiset taistelut käydään hyvin pitkälle tykistöaseilla ja niillä sitä ratkaistaan. Mutta sitten se varsinainen jalkaväen taistelu on kyllä hyvin epämääräistä toimintaa, Pulkki sanoo.

Yhteisen kielen puute voi Pulkin mukaan vaikeuttaa joukkojen komentamista. Toisaalta vapaaehtoisten keikkataistelijoiden taistelumotivaatiokaan ei välttämättä ole ihan huipussaan.

- Sitä ainokaistaan ei haluta luovuttaa siellä kovin helposti. Kun kyse ei ole ehkä hirveän isosta ideologisesta taistelusta, niin viimeistään paikan päällä vapaaehtoiset ymmärtävät, että siellä voi henki lähteä, eikä sitten ehkä ihan niin reippaasti mennä sinne naapurin aseiden eteen sitä omaa henkikultaa tarjoamaan.

Pulkin mukaan on tyypillistä, että konflikteihin osallistuu ulkomaalaisia vapaaehtoisia taistelijoita.

- Meillä on hurja määrä tällaisia konflikteja, joihin vapaaehtoisia osallistuu isommissa ja vähemmissä määrin ja heitä tukee ja rahoittaa sitten valtiolliset tai yksityiset toimijat.

Itä-Ukrainassa todennäköisesti venäläisiä joukkoja

Viimeisen puolentoista viikon aikana on tullut eri lähteistä paljon tietoja siitä, että uudenlaisia joukkoja liikkuu Itä-Ukrainassa. Joukkoja epäillään venäläisiksi.

- Kaikki merkit viittaavat siihen, että joukkoja siirretään paikasta toiseen, Pulkki sanoo.

Kaikilla osapuolilla Itä-Ukrainassa on hyvin samankaltaista kalustoa, joten panssariajoneuvojen tunnistaminen varmuudella venäläisiksi on vaikeaa.

- Ne ovat Neuvostoliiton aikaisia noin pääsääntöisesti ja niitä on kaikilla tämän konfliktin osapuolilla käytössä. Se tekee tästä asiasta monimutkaisen seurata.

Pulkki arvioi, että Venäjä keskittää Itä-Ukrainaan vanhempaa kalustoaan, jolloin kalusto ei erotu niin helposti siitä, mitä Ukrainassa on käytössä.

Alueella on nähty myös samanlaisia vihreäpukuisia miehiä kuin Krimillä ennen sen miehitystä.

- Heinä-elokuun vaihteessa selvästi alueelle tuli uudentyyppisiä joukkoja. Itse pidän sitä selkeänä indikaationa siitä, että silloin Venäjältä siirtyi joukkoja Itä-Ukrainan puolelle. Nyt on vähän sellaisia samanlaisia merkkejä ilmassa. Toisaalta kaikki sellainen kenttävarustus on kuitenkin kaupallisiakin kanavia pitkin hankittavissa eli joku, jolla on tarpeeksi rahaa tai valtiollinen toimija voi ostaa näitä ihan samoja varusteita ja antaa näitä sitten separatisteille.

Sosiaalisen median käyttöä vältetään

Venäjän on kerrottu harjoittavat niin sanottua hybridisodankäyntiä Ukrainassa. Pulkin mukaan tässä ei ole mitään uutta.

- Toisen maailmansodan jälkeen on käyty valtava määrä sellaisia konflikteja, missä joku valtiollinen toimija, tai ihan taloudellisista motiiveista toimiva yksityinenkin, on rahoittanut jonkinnäköistä kapinaliikettä, separatistiliikettä ja lähettänyt sinne mahdollisesti sotilasasiantuntijoita. Näitä on ollut viimeisen 50 vuoden aikana kymmeniä ja kymmeniä tällaisia konflikteja.

Itä-Ukrainan tapahtumista on saatavilla tällä hetkellä vain vähän kuvamateriaalia. Sosiaalisen median käyttöä pyritään Pulkin mukaan todennäköisesti välttämään Itä-Ukrainassa, jotta Krimin virheet eivät toistuisi.

- Tänä päivänä kaikilla on kännykamerat. On tietysti mielenkiintoista, että me saamme tällä hetkellä aika vähän kuvamateriaalia Itä-Ukrainasta. Se johtuu osittain siitä, että moni on sitä mieltä, että sitä heidän tuottamaansa kuvamateriaali käytettäisiin väärin ja propagandatarkoituksissa. On myös opittu, että esimerkiksi journalistit ja monet analyytikot pääsivät kiinni Krimin tapahtumiin hyvin nopeasti ja hyvin syvälle käyttämällä sosiaalisessa mediassa leviäviä kuvia ja videoita. Nyt paikallisetkin varovat näiden käyttämistä, Pulkki sanoo

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme