Mainos

Asiantuntija: Venäjä hallitsee arvaamattomuudellaan Ukraina-kriisiä

Länsimaisesta näkökulmasta katsottuna Venäjä on toiminut monin tavoin arvaamattomasti Ukrainan kriisin aikana.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi uskoo, että tämä on ollut Venäjän tarkoituskin.

Pynnöniemi pitää mahdollisena, että Venäjä kokeilee kriisin aikana jatkuvasti eri vaihtoehtoja.

– Se jättää tarkoituksellisesti avoimeksi paljon ovia, mistä kulkea ja sitä kautta se pystyy hallitsemaan kriisin kenttää eri tavalla kuin EU:n tapainen toimija. EU:ssa pitää käydä hyvin monimutkaisia neuvotteluja eri osapuolten kesken siitä, miten seuraavaksi toimitaan. Venäjän poliittisessa todellisuudessa tällaista prosessia ei samaan tapaan käydä, Pynnöniemi muistuttaa.

Tutkija näkee Ukrainan kriisin ennen kaikkea seurauksena useista eri ongelmista ja prosesseista, jotka ovat jääneet ratkaisematta niin EU ja Venäjän kuin Venäjän ja Yhdysvaltainkin välillä.

Yhtenä merkittävänä ongelmana Pynnöniemi näkee Euroopan ja Venäjän välisen poliittisen dialogin epäonnistumisen.

– Jo pitkän aikaa on näyttänyt siltä, että se sanasto, jolla dialogia käydään, on eriytynyt ja eriytymässä koko ajan yhä enemmän. Näin ollen ei oikeastaan päästä keskustelemaan EU:n ja Venäjän välisestä strategisesta kumppanuudesta, kun molemmat tarkoittavat eri asioita, pohtii Pynnöniemi.

Ukrainan kriisi on tuonut vahvasti myös esiin Venäjän ja Yhdysvaltain heikentyneet suhteet.

– Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden välillä keskiössä on turvallisuuspolitiikka, esimerkkinä muun muassa ohjuspuolustusjärjestelmä. Vaikuttaa siltä, että osapuolilta ei löydy sanastoa tai keinoja, joilla ratkaisusta keskusteltaisiin.

Pynnönniemi kertoi näkemuksistään Valtapiirien Eurooppa -keskustelupaneelissa Helsingin yliopistolla.

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot