Mainos
Mainos

Asiantuntija: "Venäjällä kohtuullisen iso lusikka Ukrainan sopassa"

Ukraina ei ole vielä "täysillä" yrittänyt pistää Venäjä-mielisiä kuriin, näkee Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Pentti Forsström.  

MTV3:n Seitsemän uutisissa vierailleen everstiluutnantti Forsströmin mukaan Ukraina yrittää välttää yhteenottoa kaikin tavoin. 

– Kyllä kynnys lähteä oikein aktiivisiin toimiin on korkea. Heillä on keskusteluyhteys  olemassa ja siinä suhteessa yhteenottoa vältetään kaikin tavoin.

Tilanne Itä-Ukrainassa on kaikin puolin vaikea, sillä hallintorakennuksia vallanneet sepataristit  ovat oman maan kansaa.

–  Pitkälti tämä koko prosessi on Venäjästä lähtöisin. Krimin haltuunotto ja liittäminen Venäjään olivat osoituksia siitä, että Venäjällä on kohtuullisen iso lusikka sopassa.

Ukrainan sisällissota on kaikkea muuta kuin poissuljettu skenaario. Tämän takia EU:n, Ukrainan, Yhdysvaltojen ja Venäjän torstainen kokous nouseekin suureen arvoon. 

–   Kaikki sisällissodan elementit ovat olemassa. Asevarastoja on avattu ja aseita jaettu. Ollaan perustamassa erilaisia liikkeitä, joille myönnetään aseenkanto-oikeus. Elementit näyttävät kehittyvät siihen suuntaan, että sisällisodan mahdollisuus on olemassa, Forsström sanoo.

–   Torstain kokoukselta odotan ainakin sitä, että siellä istuttaan niin kauan, että tähän saadaan jonkinlainen selkeä ratkaisu, että miten tässä kunkin osapuolen osalta toimitaan jatkossa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme